vaddisznóÚjra és újra megijesztik az embereket a Hegyvidék utcáin kertjeiben megjelenő vaddisznók.
A terelő vadászatok és a befogók elhelyezése csak félsiker, a megoldást csak a belterületi élőhelyük felszámolása jelentené. Vaddisznóhajtást tartottak március 28-án a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a budai erdőkben. A terelővadászat közhírré tétele ismét felhívta a figyelmet arra, hogy évek óta súlyos problémát jelentenek a XII. kerületben az erdőkhöz közeli utcákon, kertekben csapatostul feltűnő vaddisznók (Heti Válasz. 2012. január 26.).

Az Irhás-árok, a Széchenyi-hegy erdeiben megrendezett hajtáson sikerült is egy kondát búvóhelyéről kimozdítani, két tagját pedig szükséges volt kilőni. A hely biztosításában a Hegyvidéki Önkormányzat közterület-felügyelete és a polgárőrség nyújtott segítséget. „Az egész téli vadászati szezonban tar-tettunk hasonló akciókat, és sokszor azt tapasztaltuk, hogy az erdőlátogatók nem vették komolyan azokat a figyelmeztetéseinket hogy bizonyos sétautakon korlátoztuk a forgalmat a hajtás idejére. Ezért kértük az önkormányzat segítségét és tettük közzé a márciusi terelés időpontját" - tájékoztatta a Pest-budai Látképet Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

A kizárólag a téli időszakban, a lombosodás előtt szervezhető hajtásoknak, az egész évben alkalmazható lesvadászatoknak és az élve befogásoknak köszönhetően több száz vaddisznóval sikerült csökkenteni az állományt az elmúlt idényben a II., III., XII. kerület, illetve a környező települések, így például Budaörs, Budakeszi és Solymár erdeiben - tudtuk meg. Bár a számok szép eredményekről tanúskodnak, a városszélen lakók mégis azt tapasztalják, hogy az állatok kondákba verődve újra és újra megjelennek kertjeikben és az utcákon jelentős károkat és nagy riadalmat okozva. Egy kislány egy villanyoszlop betontalapzatára kényszerült felmászni a vaddisznók elől, onnan hívta telefonon édesanyját.
A vaddisznók elleni védekezés nem korlátozódhat kizárólag a befogásokra és a vadászatra, annál is inkább, mert a vadgazdálkodónak, jelen esetben a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek vadászati joga kizárólag külterületen van. Az 1996-os vadászati törvény és a 2004-es fegyvertörvény, illetve az azokhoz kapcsolódó végrehajtási utasítások alapján belterületen vadászok nem, csak megfelelő engedéllyel rendelkező személy, például az önkormányzat alkalmazásában álló mezőőr ejthet el különösen indokolt esetben, veszélyhelyzetben vadat Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének docense szerint a szabályozásban számos életszerűtlenség van. „A rendőrség által kiadott engedélyben előre meg kell határozni, hogy pontosan ki, hol és mikor fogja elejteni a konfliktust okozó egyedet. És addig a disznó vajon egy helyben áll? Úgy gondolom tehát, hogy a területnek egyértelmű szabályozás kell”- vélekedik.

A vaddisznók elleni küzdelem akkor válhat igazán eredményessé, ha sikerül megszüntetni azokat az okokat, amik miatt megjelentek közöttünk. Ez pedig nem könnyű feladat, a vaddisznó ugyanis képes alkalmazkodni az emberi környezethez. „Németországban, Lengyelországban, a skandináv államokban, a francia városokban is megjelentek az állatok. Alkalmazkodik a róka vagy a nyest is, de a vaddisznó már a mérete miatt is zavarja az embert. Szlovákiában és Romániában pedig a medvék megjelenése okoz problémát" - mondta Váczi János alpolgármester.

A budai hegyek beépült zöldövezetei, különösen a bozótos, elhanyagolt területek kitűnő búvóhelyet, a meggondolatlan zöldhulladék-kezelés remek táplálékforrást kínál az állatoknak, sokszor jobbat, mint az erdő. (Nem is beszélve az időnkénti tudatos etetésükről.) Hiába csökken tehát az erdőben a vaddisznóállomány, ha a belterületi élőhely vonzó az állat számára, odaköltözik és utódokat hoz létre. Sokszor az időjárási körülmények - nagy nyári szárazság vagy az elhúzódó, kemény tél is arra ösztönzik az állatokat, hogy ivóvíz- és táplálékszerzés céljából bejöjjenek az emberek lakta területekre. A Hegyvidéki önkormányzat tavaly kezdte meg a vaddisznók elleni küzdelmet. Legfontosabb feladata a folyamatos tájékoztatás a vaddisznókkal szembeni helyes viselkedésről, a zöldhulladék megfelelő kezeléséről, a vaddisznók ellen is védelmet nyújtó kerítés építéséről. Mindehhez a honlapon létrehozott külön menüponton túl egy éjjel-nappal hívható, a mezőőrnél csörgő információs vonalat is működtet, amelyen az érintettek baj eseten segítséget kérhetnek. „A leggyakrabban feltett kérdések arra vonatkoznak, hogyan lehet védekezni a vaddisznók ellen, és mi a helyes magatartás velük szemben" - számolt be a Pest-budai Látképnek Váczi János.

Mindez, valamint a befogók elhelyezése, a folyamatos bozótirtás és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel való szoros együttműködés egyértelmű eredménye, hogy a probléma nem lett nagyobb az előző évhez képest. S ahogy a vaddisznók alkalmazkodása is az elmúlt években befejeződő évtizedes folyamat volt, visszaszorításuk is csak hosszabb idő alatt valósulhat meg.

Forrás: Heti Válasz