Nyomtatás
Találatok: 1648
vadásznapMozgalmas volt április utolsó hétvégéje Putnokon, mivel a Sajó-Rima Eurorégió Vadásztagozata, a térség vadgazdálkodóival együttesen immáron hetedik alkalommal ekkor tartotta hagyományos vadásztalálkozóját.

A három napos program egyébként a XV. Gömör-Expo és fesztivál társrendezvénye, amely az elmúlt évek alatt a térség legrangosabb interregionális rendezvényévé vált. Ugyanez igaz a vadásznapra is, hiszen rangjához méltó módon tudja a vadászat iránt érdeklődők és a vadászok számára maradandóvá tenni ezt az ünnepséget.

Április 26-án, pénteken az idén új helyszínen, a Serényi Béla Gimnázium és Szakközépiskola épületében nyitott a vadászati- és trófeakiállítás, melyen nemcsak a hazai vadfajok, hanem egzotikus, főként afrikai, nyakba preparált állatok trófeái is láthatóak voltak. A kiállítás mellett egy erdő-mező állatvilágát bemutató dioráma és egy festménykiállítás is színesítette a látnivalókat.

Ez a bemutató a rendezvény mindhárom napján, tehát vasárnap délutánig nyitva állt az érdeklők számára, ugyanúgy, mint a szomszédos épületben, a Herman Ottó Természetvédők és Díszmadártenyésztők B.-A.-Z. megyei Egyesülete által szervezett díszmadár- és hüllőkiállítás is.

A rendezvény fő napján, szombaton nagy volt a sürgés-forgás, hiszen a főzőcsapatok szakácsai már kora reggel serényen dolgoztak, aminek köszönhetően a délelőtt folyamán nagyszerű illatok terjengtek az új helyszín, a gimnázium parkjának árnyas fái alatt. Itt a főzősátrak mellett a zárttéri kiállításon túl egy szabadtéri trófea bemutatót is megvalósítottak a kitelepülő vadgazdálkodók. A rendhagyó kiállítás, „Vadászok utcája” méltán bizonyította a térség kiváló adottságait, kiemelkedő természeti értékeit, vadállományát.

A hivatalos, színpadi programok 10 órakor kezdődtek, amikor is felharsant a kürtösök vadászkürtjeiből az „Üdvözlés” szignálja. Mindeközben a vadásznap szervezői egy őzbakot helyeztek terítékre, melyet a Hubertus ökumenikus istentiszteletet celebráló Dérer Zsolt református lelkész és Cseh István kanonok szenteltek meg.

Ezt követően Dr. Székely László megyei szervezeteink elnöke köszöntötte a vadásznap résztvevőit, ahol kihangsúlyozta, hogy az ilyen ünnepségeknek nem titkolt célja, hogy a vadásztársadalom tagjai kilépjenek saját zárt közösségükből és szenvedélyük szépségei mellett bemutassák a vadászat kulturális értékeit, nagyszerű hagyományait, felhívják a figyelmet a vadászati tevékenység szükségességére, szépségeire.

Ezt követően a rendezvénynek helyt adó Putnok polgármestere Tamás Barnabás, országgyűlési képviselő, a város nevében üdvözölte a rendezvényre kilátogatókat, a kitelepülő vadásztársaságokat, azok tagjait, barátait, ismerőseit.

A vadásznapot, Riz Gábor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, méltatva a helyiek szervezőkészségét, tenniakarását.

A köszöntőket követően elismerések, jutalmak átadására került sor, ahol Bíró Szabolcs, a Baktakéki Hubertus Vt. elnöke, Hubertus kereszt arany fokozatú kitüntetést, Tóth Zoltán, a Hangonyvölgye Erdőbirtokossági Vt. hivatásos vadásza tárgyjutalmat, és az Alsó-Gömöri Nagyvadas Vadásztársaság öt tagja, - nevezetesen Bolyki Géza, Hubay József, Rindzák Miklós, Pásztor János, Bolyki Gábor – munkájuk elismeréseként vásárlási utalvány jutalmat vehettek át.

A hivatalos programok után a színpadon egymást váltották a fellépők, míg a tankert hátulsó részében honfoglaláskori lovasok és fogathajtók ragadtatták tapsra az érdeklődők népes táborát.

A gyönyörű, nyári időben igazi vadászmajális, népünnepély volt ez, sok látnivalóval, színes programokkal valamint finom ételekkel és italokkal, ami alapján mindenképpen megállapítható, hogy a rendezvény elérte a célját.
Tóth Á. Dénes

Fotók itt!

Forrás: Borsodivadász