Nyomtatás
Találatok: 1931
őzbak vadászatEldördültek a puskák, elkezdődött az őzbak vadászatának szezonja. Egyre több külföldi vadászvendég érkezik Békés megyébe is.

Az alföldi vadásztársaságoknál szinte az őz az egyetlen nagyvad, ez jelenti a legfontosabb pénzforrást. E nemes állatnak azonban az elmúlt aszályos nyár és ez a tél nem kedvezett — tudtuk meg Zuberecz Tibor fővadásztól.

— Az őzbakok kondíciója leromlott, így várták a telet. Ez az egyetlen agancsos állatfaj, amely télen építi fel az agancsát. Figyeltük, gondosan etettük őket, nem hullottak el, de a számottevő agancsnövekedéshez ez nem volt elegendő.

Az őzlétszám Békés megyében nőtt, 38 ezerre becsülik. Tavaly a vadászatra jogosultak 7 ezer állatot ejtettek.

— A terület elbírja ezt a létszámot, ráadásul jól érzi magát itt az őz. A szaporodás oka, hogy a vadgazdálkodók vigyáznak az állományra, szakszerű a takarmányozás — magyarázta a fővadász. A február közepéig leadott vadászati tervek megismerése után a vadászati hatóság idén a 7 ezerhez képest 9-10 ezer őz elejtését határozta meg. Ez lehetőség a létszámcsökkentésre.

—Szükség is van erre, hiszen az állatoknál testtömegcsökkenést figyeltünk meg, és a már említett agancsminőséggel se vagyunk megelégedve. Az idei vadászati szezonban gyenge, talán közepes évre számítunk, ha már az agancsok állapotát tekintjük értékmérőnek.

— Ahogy a természetben, úgy a vadászoknál is tapasztalható a kéthetes csúszás, a járhatatlan utak miatt később érkeztek az első vendégvadászok. Kevesebb olasz és spanyol érkezik hozzánk. A vendégkör változóban van. Más piacok után kell néznünk. A szlovák gyökerek, a kulturális kapcsolatok erősek Békés megyében, így egyre több a szlovák vadászunk. Erőteljesebben jelen vannak az oroszok is, akik a nagy agancssúlyú trófeákat keresik. A kisebb agancstömegű bakok iránt a belföldi kereslet is nő.

A pusztaföldvári Varjasy Vadásztársaságnál egy cseh vadász több mint tíz őzbakot ejtett az elmúlt napokban. Biharvári György vadászmestertől megtudtuk, éves vadgazdálkodási tervükben 20 bak kilövésére kértek és kaptak engedélyt.

— Ez a fő bevételi forrásunk, idén ebből 1,2 millió forintra számítunk. A korosztályt tekintve 4 öreg és 12 középkorú, golyóérett, valamint 4 fiatal, selejt (melyek rontják az állomány minőségét) bakot lövünk ki. Ez nem öncélú tevékenység, a vadászat valójában szelekció — fogalmazott a vadászmester.

A megye túlsó szegletében, a Battonyai Dózsa Vadásztársaság területén a napokban jelentek meg az olasz és a szlovák vadászok. Podina Iván elnöktől megtudtuk, sokáig járhatatlanok voltak az utak.

— Idén 50 bak kilövésére van engedélyünk ebből 4,5 milliós bevételt remélünk. Sok őz él a területünkön, de a minőséggel nem lehetünk elégedettek. Az eddig meglőtt bakok trófeáit még nem mértük le, de a tapasztalataink nem túl biztatóak — bocsátotta előre az elnök.

— Kimagasló, súlyos aganccsal büszkélkedő bakot nem láttak vadászaink. Magasak az agancsok, de nincs meghatározó súlyuk. Pedig érdeklődnek irántuk magyar, jómódú vadászok is. Jönnek hozzánk és keresik a jelentősebb trófeákat. A pénzükért érdekességet akarnak.

Forrás: Beol