Nyomtatás
Találatok: 1265
medveZSÁR. Egyelőre nem sikerült felkutatni azt a tegnap meglőtt barnamedvét, amely rátámadt két vadászra a magas tátrai Zsár (Ždiar) közelében. Sérülése miatt az állat különösen veszélyes lehet.

Miként arról portálunkon korábban beszámoltunk, két vadász Zsár (Ždiar) település közelében szembe találta magát vasárnap egy barnamedvével, amely rájuk támadt, és az egyik férfit marcangolni kezdte. A megtámadott vadász alighanem annak köszönheti az életét, hogy társa két lövést adott le a megvadult állatra, amely ezek után elmenekült.

A súlyos sérüléseket szenvedett vadászt a poprádi kórházba szállították, ahol azonnali műtettel stabilizálták az állapotát. Az eset bejelentését követően vadászok egy csoportja a megsebesített, s ezért fokozottan veszélyesnek ítélt medve nyomába eredt, ám az állatot hétfő délutánig nem sikerült felkutatni.

Szlovákiában a barnamedvék állományáról csak becslések léteznek. Egyes források szerint számuk néhány százra tehető, más források 800 egyedet említenek. A Magas Tátrában tavaly egy hosszú távú projekt keretében 134 barnamedvét számoltak össze. Ez a szám a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko szerint ugyan némileg magasabb, mint a korábbi években, de a medveállomány semmiképpen sem nevezhető túlszaporodottnak.

Forrás: Hírek.sk