Nyomtatás
Találatok: 1391
kócsagIsmét megjelentek a fokozottan védett madárfajok a Kis-Balaton-medencében lévő Nagyberekben, miután a térségben helyreállt a lápos környezet.
A májusban készített légi felvételek és "földi" számlálás tanúsága szerint a térségben idén 120-140 pár bakcsó, 80-100 pár kis kárókatona, 40 pár kis kócsag, 30 pár nagy kócsag, néhány pár vörös gém, 15-20 pár védett szürke gém fészkel - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

Bár ezen mennyiségek csak szűk egyharmadát teszik ki a két évvel ezelőtti állapotnak, rendkívül pozitív és örvendetes elmozdulást mutatnak a tavalyi állapotokhoz képest - olvasható a nemzeti park közleményében.
A park illetékesei emlékeztetnek arra, hogy a 2011 májusában végrehajtott drasztikus vízelvezetéses beavatkozásnak köszönhetően a Nagyberek és annak élővilága jelentősen megváltozott. Korábban nagy gémtelep volt itt, többek között fokozottan védett batla, bakcsó, kis kárókatona, kis és nagy kócsag, vörös gém élt a területen, ahol 2012-ben már egyetlen madár sem fészkelt a megváltozott viszonyok miatt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által készített természetvédelmi kezelési terv meghatározta a terület fennmaradásához szükséges minimum vízszintet; a jogszabályban meghatározott területen tartandó minimum vízszintnek és a szerencsésen csapadékos télutónak köszönhetően a berekben helyre álltak a lápi viszonyok. A területnek semmilyen tápláló vízfolyása nincs, így csak a helyben esett csapadékból tud feltelni, ezért kiemelten fontos az állandó vízvisszatartás.
A nemzeti park igazgatósága folyamatosan nyomon követi a terület ökológiai állapotát és felméréseket készít annak élővilágáról.

Forrás: MTI