Nyomtatás
Találatok: 1804
vadkár ellen kerítésA jól gazdálkodó vadászegyesület tagságának egész évben van tennivalója.
El kell ugyanis végezni a vadszámlálást, megtartani az évi közgyűlést, lebonyolítani az őzbak vadászatát, munkaakciókat szervezni… A bácskossuthfalvi Fácán Vadászegyesületnek csupán az idei év első négy hónapjában mindebből kijutott.
Félve vártuk a március 17-én végrehajtott vadszámlálás eredményeit, hiszen a tavalyi eredmények alapján úgy értékeltük, hogy nyúlból kétségbeejtően kevés van. Miután ezt elvégeztük, egyértelművé vált, hogy a tavalyi mérsékelt nyúl- és őzvadászat helyes döntésnek bizonyult Az eredmények azt mutatják, hogy vadászterületünkön 100 hektáron 21 darab nyúl van, ami az idén lehetővé teszi vadászhatóságát. Ezzel párhuzamosan az őzállomány is kielégítő, az egyedsűrűség alapján 35 egyed kilövése engedhető meg, ami az állomány 15 százalékát teszi ki.

Az őzbak vadászatának részleges eredményeivel igencsak elégedettek lehetünk. Két aranyérmes (149,65 és 141,53 pont), két ezüstérmes (122,60 és 121,85 pont) mellett volt bronzérmes trófea is, bár akadt selejt is. Futólag mondjuk, hogy fácánból igen kevés van, vadászatát csak az biztosíthatja, ha évi 1400 fácáncsibét engedünk be a vadászterületre.

A vadkár csökkentése érdekében a bácskossuthfalvai mezőgazdasági birtok és a helybeli vadászok közös akciót szerveztek. A napraforgótáblák vadtól való megóvása végett a birtok több száz hektáros vetésterületét műanyag hálóval kerítette be, a vadászok pedig ezekről a területekről – még mielőtt bezárult volna a kerítés – kiterelték a nyulakat. Kölcsönösen bízunk abban, hogy ez a még jobb jövőbeni együttműködésnek csupán a kezdete.

Forrás: Magyar Szó Online