Nyomtatás
Találatok: 1322
gemenc árvízGemenc | A vadállomány védelmében már az árhullám észlelésekor feltöltötték a Gemenci erdő vaddombjait. Most ezek jelentik az egyetlen menedéket az állatoknak. Fotóriporterünk a nyomukba eredt.

A Gemenci erdő mintegy 15 ezer hektáros területének körülbelül 99 százaléka víz alatt van, csupán a mesterséges magaslatok, a vaddombok és a régi nyári gátak jelentenek menedéket az állatoknak – mondta el Sipos Sándor, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója. Az állomány védelmében az etetők átcsoportosítását és feltöltését már az árhullám észlelésekor elkezdték, jelenleg pedig az áradástól nem veszélyeztetett erdőszéleken lévő etetők folyamatos ellátásáról gondoskodnak. Szálas- és szemestakarmányt helyeznek ki a víz elől menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára. A menedékül szolgáló negyven vaddombon jelentős számú állat gyűlt össze, Sipos Sándor ugyanakkor arra is kitért, hogy a veszteség elkerülhetetlen. Ennek mértékéről azonban csak akkor kapnak pontos képet, ha már be tudnak menni a területre.

Ugyanakkor a vízzel körülvett vaddombokat a Duna visszahúzódásáig nem közelítik meg, mivel minél kevesebb emberi jelenlétre törekednek, annak érdekében, hogy az állatok menekülési útvonalát ne zavarják. Emiatt – megköszönve az aggódó érdeklődést – az embereket is arra kérik, kerüljék az árvízzel borított területek környékén és a körtöltéseken ne érdeklődjenek személyesen.

Ugyancsak a Gemencből menekülő vadak, valamint az autósok védelmét szolgálja, hogy az 55-ös számú főút Pörböly-Baja közötti szakasza továbbra is le van zárva.
Egykori decsi tankos is lejelentkezett a katonáknál

A bátai védekezésben segédkező 5-ös Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségének katonáit Decsen szállásolták el. A több mint ötszáz egyenruhás a Faluházban és az iskola sportcsarnokában rendezkedett be, illetve a játszótér mellett húztak fel sátortábort. Ahogy egyikük mondta: úgy lepakoltunk, mintha évekig maradnánk. Azt azonban, hogy valójában meddig időznek itt a győri és a tatai védekezést is megjárt katonák, még nem tudni. Péntekig azonban biztosan maradnak – tudtuk meg Kovács Attila alezredestől.
A haderő érkezéséről hétfőn délután értesítették Biczó Ernő polgármestert, majd nehéz gépjárműveiken már éjszaka bevonult az alakulat. A településvezető elmondta, hogy kapott néhány telefonhívást a megilletődött lakosoktól, de szívélyes a vendéglátás. Volt idős bácsi, aki tankra szóló jogosítványával bizonygatta, hogy szükség esetén ő is „hadra fogható”, az ovisok énekeltek a katonáknak, a lányok, asszonyok pedig zokszó nélkül segítenek az ellátásban.
A sátortábor környékét is szívesen látogatják a helyiek, fotózzák a monstrumokat, és bár felmászni nem szabad rájuk, az ellen nincs kifogás, hogy a kíváncsiskodók közelebbről is megnézzék a gépeket.

Képgaléria itt!

Forrás: Teol