Nyomtatás
Találatok: 1525
fegyveregészségügyi vizsgálatMegváltoznak július 1-jétől az egészségügyi vizsgálat szabályai, azonban továbbra is külön-külön részt kell venni a jogosítványhoz és a fegyvertartáshoz szükséges alkalmassági vizsgálaton, és mindkettőt ki kell fizetni. A kötelező vizsgálat elvégzése 40 éves kor alatt 10 éveként lesz kötelező.

Noha korábban több szakmai rendezvényen is elhangzott, hogy a jövőben egyszerűsödik a jogi szabályozás, és annak, akinek jogosítványa és fegyvertartási engedélye is van, az utóbbihoz nem kell külön megismételnie a vizsgálatot, a friss jogszabály sajnálatos módon ilyen rendelkezést nem tartalmaz. A változásokról az Emberi Erőforrások Minisztere rendelkezett, a Balog Zoltán által aláírt, 42/2013. (VI. 19.) EMMI rendelet a Magyar Közlöny 100. számában jelent meg június 19-én. A témát a 8§-t kiegészítő (1a) bekezdés érinti, amely csak arról szól, hogy a II. alkalmassági csoportba tartozó, azaz lőfegyvert tartani szándékozó, illetve tartó személyek számára – a sportlövők kivételével – orvosi alkalmasságának megállapítása a gépjármű-vezetői egészségi alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg is történhet. A meghatározott térítési díjat (a jelenleg hatályos rendelet szerint első fokon 7200, másod fokon 12 000 forintot) ugyanakkor a vizsgálatok egyidejű elvégzése esetén is mindkét vizsgálat tekintetében meg kell fizetni. Nem történt változás abban a tekintetben, hogy a kapott orvosi igazolással ezen túl is el kell menni a rendőrségre, ahol 3.000 forintért jegyzik be az új érvényességet a Fegyvertartási Engedélybe.

Változás viszont, hogy a II. alkalmassági csoportba tartozó, azaz lőfegyvert tartani szándékozó, illetve tartó személyek számára – a sportlövők kivételével – a rendelet értelmében az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton

- 40 éves kor alatt 10 évenként,

- 40 és 60 éves kor között 5 évenként,

- 60 és 70 éves kor között 3 évenként,

- 70 éves kor fölött 2 évenként

kell részt venni. Eddig 60 éves kor alatt 5, afölött pedig évenként kellett elmenni a vizsgálatra. Az új rendelet nem érinti a jelenlegi alkalmassági érvényességi idejét, tehát annak lejárta után a következő vizsgálat érvényességi időszakára vonatkozik az új szabályozás.

Forrás: HuntingPress