Nyomtatás
Találatok: 1061
őzbakA Treviso, Belluno és Pordenone városok közötti területeken készülnek végrehajtani a már 2011-ben elhatározott tervet.
A hatóságok azzal indokolják a gyérítést, hogy az állomány évente 35 százalékkal nő. Eddig a megvalósítást a természetvédők tiltakozása miatt halasztották el, most már azonban nem szabad több időt elfecsérelni - hangoztatják a régió hatóságai. Egyre több panasszal élnek ugyanis a gazdálkodók, akiknek földjén károkat okoz a vad. "Erőteljesen növekszik a populáció. Néhány éven belül ezek az állatok az egész erdőt tönkreteszik, megbetegszenek és éhen halnak" - mondta az olasz sajtó értesülései szerint a régió egyik szóvivője. A tervszerű lelövések heves tiltakozást váltottak ki a környezetvédők körében.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) elfogadhatatlannak minősítette a hatóságok tervét. A bellunói hatóságok viszont nem értik a tiltakozások okát, hiszen – mint érvelnek – az őzek és szarvasok állományának tervszerű csökkentése egész Európában ismert eljárás. Véleményük szerint a vad ráadásul a mezőgazdasági károk mellett számos súlyos közlekedési balesetet is okoz.

Forrás: MTI