Nyomtatás
Találatok: 1608
A tápiószelei Blaskovich Múzeumban a boldog békeidőkre oly jellemző fegyver- és pipagyűjtemény míves darabjai, valamint a vadászati emlékek (például az 1908-ban és 1911-ben a Kárpátokban lőtt medvék bőrei) és csodás bútorok mellett a híres versenylónak, Kincsemnek az emlékanyaga is fellelhető.

Vidéki utazásaink után itt az idő, hogy visszatérjünk a főváros szűkebb környezetébe, Pest megyébe, ahol a tápiószelei kiállítótér az ország egyetlen, a második világháborút sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma vár reánk. A klasszicizáló kisnemesi udvarház 1906-ban épült, és néhány évvel később vásárolta meg a névadó testvérpár, Blaskovich János és György. A kúriában nemcsak ők, hanem a fivérek régészeti munkái közben fellelt anyagok és a család generációkon át fölhalmozott műtárgyai is otthonra találtak. A gazdag gyűjteményt 1940 óta mutatják be az érdeklődőknek.

Miután beléptünk a Blaskovich Múzeumba, ma is három nemzedék köznemesi kultúráját és emlékeit bemutató ezerarcú kiállítás tárul elénk. Szobáról szobára haladva első állomásunk az egykori ebédlő, amelynek falát vadásztrófeák, vadászati témájú festmények, fegyverek és más felszerelések díszítik. Itt láthatjuk a híres szkíta aranyszarvas másolatát is. (A felbecsülhetetlen értékű műtárgy feltárása nem csekély részben a Blaskovich testvéreknek köszönhető.) A kúria legszebb terme azonban az empire szalon. Falait Kisfaludy Károly, Barabás Miklós, Györgyi Giergl Alajos, valamint XVII–XIX. századi olasz és németalföldi mesterek remekei díszítik. Ugyancsak figyelemre méltó a szoba bútorzata: kiemelkedő például a több mint másfél évszázados ülőgarnitúra, továbbá a késő barokk házi oltár, a rokokó vitrin és iratszekrényke. Ez utóbbiakban 200-300 éves bécsi és meisseni porcelánokat is megtekinthetünk, de sorjáznak itt szép számmal patinás üvegtárgyak is.

Átlépve a nappaliba, annak biedermeier bútorai közül a legmegkapóbbak a gömb alakú varrószekrényke és a XIX. századi pipatórium. A szoba üvegszekrényében XVI–XIX. századi ötvösremekek, falain ugyanebből az időszakból származó olasz, németalföldi, német és magyar festők munkái vonzzák a tekintetet. Az empire és biedermeier stílusú bútorokkal berendezett dolgozószobában őrzik a családi könyvtárat és a Blaskovich család három generációjának portréit.

A tápiószelei múzeumban a boldog békeidőkre oly jellemző fegyver- és pipagyűjtemény míves darabjai, valamint a vadászati emlékek (például az 1908-ban és 1911-ben a Kárpátokban lőtt medvék bőrei) és csodás bútorok mellett a híres versenylónak, Kincsemnek az emlékanyaga is fellelhető. A lóversenyzés történetének legendás alakja ugyanis 1874-ben a tápiószentmártoni Blaskovich ménesben született. S mint ismert, négyéves pályafutása alatt 54 versenyen indult, és 54 győzelmet aratott.

Az udvarház után kívül is érdemes szétnézni, mivel amennyire a Blaskovich-kúria eredeti berendezése szép tükre a magyar köznemesi életnek, úgy ez elmondható az udvarházat körbeölelő parkról is. Az ott kialakított botanikai tanösvény ráadásul 2008-ban elnyerte a Múzeumpedagógiai Nívódíjat. A tanösvényt amúgy egy évvel korábban hozták létre abból a célból, hogy az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékeket is megismertethessék, szakszerűen bemutathassák a látogatóknak.

Forrás: MNO