Nyomtatás
Találatok: 1377
szarvasbikaÉrdekes képet mutat eddig az idei szarvasbőgés. Ahogy beléptünk szeptember hónapba, az első héten – az ilyenkor szokásos utolsó egyeztetések, előkészületek után – vártuk, hogy az erdészetek mikor számolnak be arról, hogy megszólaltak az első bikák.

Az Északi-középhegység Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részén elszórtan lévő hegyvidéki vadászterületeinken (Bükk, Aggteleki karszt, Zemplén) jellemzően szeptember 8-a és 10-e körül szoktak az első érdemi jelentések befutni a bőgés beindulásáról. Az úgynevezett „java bőgés” 15-e és 25-e között a megszokott. Idén 10-e körül még semmi „hang” nem volt. Vártunk… 15-én még mindig semmi. Jönnek az első csoportok. Égtek a telefonok: „Nálatok megy már? Nálunk csend van… Szóval nálatok is.”

Nagyon nehezen indult, akkor is hol bőgtek, hol nem. Most itt van október eleje, a csoportok zöme elment. A szokásoktól eltérően, néhányan üres kézzel távoztak. Az elmúlt évek átlagánál kevesebb bika került terítékre. A vadászati hatóság tájékoztatása szerint a megyei helyzetkép is hasonló.

Az idei idény (eddigi) pozitívuma, hogy több nagyobb bika is terítékre került. A Délbükki területen egy 9 kilogramm, míg a Hegyaljai (Zemplén) egy 10 kilogramm körüli bikának örülhetett elejtő és vadásztató egyaránt.

Az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan az október 18-án, a Senyői Vadászház környezetében megtartandó trófeamustrán kevesebb trófea társaságában vonhatjuk le az idei idény tanulságait. Emellett viszont több olyan agancs is látható lesz, mely méltón képviselheti a társaságunk vadászterületein folyó szarvas-gazdálkodást.

Forrás: Északerdő Zrt.