Akár egy évtizedre, de legalábbis hosszú évekre vadásztrófeák költöztek a Károlyi-kastélyba. Valamennyit, a több mint száz kiállított meseszép tárgyat, valóságos műalkotást Pánczél Zoltán Tibor készíttette ki. Egyébként mindannyit ő maga ejtette el annak idején.

A tavaly elhunyt tudósember magángyűjteményét, a ritka és értékes trófeákat a Nagykárolyi Városi Múzeum kapta letétbe. Január 31. kora délután óta lehet ezeket megcsodálni a nemrégiben felújított hajdani főúri lak emeleti részében berendezett tárlat keretében. Szépek, impozánsak, élőnek tűnők, megrendítők. A trófeákat, de akár a szintén különleges fegyvergyűjteményt tekintve óhatatlanul felmerül a nézelődőben a kiállítás megnyitón elhangzott gondolatsor: a vadászat nem esztelen gyilkolás, sőt, pont ellenkezőleg: az ember és a természet közötti ősrégi kapocs. Az, amennyiben megbecsüljük az elejtett élőlény lelkét...

A kiállítás megnyitója egyébként illően ünnepélyes volt. A megyei múzeum vezetője beszélt előbb arról, hogy az intézmény nem titkoltan arra számít, hogy a kastély tavalyi 36 ezer látogatójánál is többen érkeznek idén, egyebek mellett ezt a kiállítást is megtekinteni. Dr. Liviu Marta megemlítette azt is, hogy főleg a gyermekek ámulhatnak el a kiállított trófeák nagyszerűségén, mint mondta: az ifjak sokat tanulhatnak ezen a tárlaton. Pánczél Zoltán Tibor barátja, Szász Attila bevallottan megrendülten szólt a szépszámú jelenlévőhöz. Mint kifejtette, egyszerre szomorú, örül és hálás. Most volt egy esztendeje annak, hogy Pánczél Zoltán Tibor távozott közülünk. Boldog viszont annak kapcsán, hogy „Zoli” – ahogyan szólították – gyűjteménye méltó helyre került. Köszönettel tartozik mindennek kapcsán a múzeum közösségének – hiszen rögvest felkarolták a kiállítás ügyét –, Nagykároly és Szatmárnémeti városoknak, továbbá minden barátnak, aki közreműködött a szervezésben, megvalósításban. Kívánta mindezek kapcsán, hogy sokaknak szerezzen örömöt az egyedülálló tárlat megtekintése, mely amúgy a múzeum nyitva tartási rendjének megfelelően hétfő kivételével mindennap meglátogatható.

A tárlatavató üde momentumaiként a Nagykárolyi Kulturális Központ könnyűzene szakosztályának vezetője, Szűcs József és tanítványai előadással kedveskedtek. Pánczél Zoltán Tibor kedvenc zeneszámát, Frank Sinatra „My Way” című dalát adta elő Altfater Andrea, Ujfalusi Nicolae és Vitéz Júlia, továbbá kedvenc együttesét, a Smokie-t is megszólaltatták két feldolgozás erejéig.

Pánczél Zoltán Tibor dédnagyapja, a nagykárolyi vadásztársaságot alapító Nonn Gyula nyomdokait követve, már ifjú korában a vadászat szerelmesévé vált – ismertette a továbbiakban rövid felvezetőjében Hágó Nándor Attila. A károlyi múzeum részlegvezetője beszélt arról is, hogy a vadászat valami igazán különleges tevékenység. Szintén kellemes nézelődést kívánt mindenkinek.

A délután folyamán szentmiseáldozat bemutatásával emlékeztek a Kalazanci Szent József-templomban Pánczél Zoltán Tiborra, a gyűjtemény összeállítójára.

Forrás: Szatmár.ro