Nyomtatás
Találatok: 1248
Öten is láttak medvét a Heves megyei Erdőkövesd mellett – adta hírül július 9-én a heol.hu.
A megyei portál szerint munkából Istenmezeje felé hazaindulók vették észre az állatot az akácosban. A környékbeli vadászatra jogosultak már nem csak kóbor látogatóként tekintenek a nagyragadozóra.

A medve két vadászatra jogosult területét járhatja. Az egyik a pétervásári Vadászati Földtulajdonosi Közösség. Közös képviselője, Kaszab Balázs érdeklődésünkre elmondta, hogy ők nem találkoztak még sem az állattal, sem a nyomaival. Ő maga hiszi, ha látja – fűzte hozzá, ezzel együtt a hivatásos vadászoknak kiadta, hogy az utóbbi napok esői után különösen figyeljék az esetleges nyomokat. Hozzátette: ők nem örülnének a medve jelenlétének, attól tart, hogy károkat okozna.

Az Istenmezeje Vt. hivatásos vadásza, Nagy Krisztián viszont többször is találkozott medvenyomokkal a terület különböző részein, és ezeket le is fotózta – tájékoztatta lapunkat Horváth László, az egyesület elnöke. Az vadásztársaság vezetősége már felhívta a tagok figyelmét arra, hogy sebzett vadat éjszaka ne keressenek, és egyedül lehetőleg ne is menjenek a területre. Mint mondja, egyelőre nem tudnak többet tenni ennél, gyűjtik a tapasztalatokat. Hozzátette: a fotó alapján a lábnyom körülbelül 27 centis, egy felnőtt kantól származik, de anyamedvéről és bocsokról is tudni vélnek a környékbeliek. Ha ez igaz, akkor kérdés, hogy amennyiben a bocsok a területen jöttek a világra, akkor elmennek-e, illetve a vélhetően Szlovákiából átkóborolt kan visszamegy-e északi szomszédunkhoz. Akárhogy is, az elnök szerint fel kell készülni a nagyragadozók – így a farkas vagy a környékükön is fel-feltűnő hiúz – tartós ittlétére.

Az istenmezei egyesülettel szomszédos területet kezelő Egererdő Zrt. közleményt adott ki a medveészleléssel kapcsolatban. Eszerint az erdőgazdaság, mint a Mátra, a Nyugat-Bükk és a Heves-Borsodi-dombvidék legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója, folyamatosan jelen van az általa kezelt területen. A társaság munkatársai mindennapi munkavégzésük során, helyszíni járőrözéseken is figyelik az elmúlt hónapokban megjelent medve nyomait, mozgását. Ha jelenlétére utaló jelet találnak, a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszik és értesítik a területileg illetékes természetvédelmi kezelőt és a helyi önkormányzatot.

Az Egererdő Zrt. kér mindenkit, akinek megbízható információja van a nagyragadozóval kapcsolatban, hogy értesítse a Pétervásárai Erdészetet a 06-36-568-090 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.



Medvenyomokat Nógrádban, a szlovák határnál található Cereden, a hevesi észlelés helyétől légvonalban körülbelül 15 kilométerre is találtak. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezért egy összefoglaló anyagot tett közzé arról, mit érdemes tudnunk a hazánkban egyre gyakrabban megjelenő nagyragadozóról, az azzal való együttélésről. Ezt itt olvashatja el.

Forrás: HuntingPress