Nyomtatás
Találatok: 907
Az útvonalon tanösvények, vadlesek is találhatók


– A kisvasút hétköznap Malomtetőig, hétvégén Keselyűs és Bárányfok megállóig jár
Az egyik legkellemesebb asszociációkat keltő szavunk lett Gemenc, főleg 1953 után, amikor bemutatták Homoki Nagy István Gyöngyvirágtól lombhullásig című természetfilmjét. Az árvíz idején készült, nem túl régi szarvascsordafotó mesebelivé magasztosította ezt a különleges világot.
Felnőttnek, gyereknek nagy élmény felkeresni Baja és Szekszárd térségében az Alsó-Duna-völgy természeti kincseit. Az ártéri terület erdői mintegy 18 ezer hektárt foglalnak el, s ez kontinensünkön is egyedülálló. A gímszarvasállomány értékes agancstrófeái a világhírt is meghozták Gemencnek.

A vendégeknek március 10-től augusztus 15-ig a Gemenc Zrt. vadászházaiban is vannak szálláslehetőségek. A Gemenci-erdő déli kapuja Pörbölynél van, innen indul az erdei vasút. Az állomás szomszédságában működik az Ökoturisztikai Központ, amelynek kiállításai az ártér élővilágát, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékeit és a Sárköz népművészetét mutatják be. Erdei iskolát is létesítettek itt, negyvenfős ifjúsági szállással. Tantermek és kézműves foglalkoztató ház is szolgálja a fiatal korosztály oktatását.

A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc-Duna-parton át Keselyűs és Bárányfok megállókig közlekedik, télen zárt, fűtött kocsikkal. Az útvonalon tanösvények, vadmegfigyelők is elérhetők. Kicsit gyalogolni is kell a nagyrezéti méhészeti gyűjteményig, ahol üvegfalú kaptárakban is tanulmányozhatjuk a méhek életét. Lassi megállóban halászati kiállítás látható, s a kiránduló családokat kiépített tűzrakó és erdei játszótér várja. A Molnárka-tanösvény megismertet Gemenc élővilágával. A Malomtelelő közelében lévő megfigyelőtoronyból elsősorban a vízimadarak életébe pillanthatunk be. (A Gemenc Zrt. honlapján webkamerán is követhettük egy feketególya-pár életét.)

Már 230 madárfajt sikerült a Gemenci-erdőben megfigyelni. A különösen jellemző a feketególya-állomány mellett a rétisas, a barna kánya, a fekete harkály, a jégmadár, a szürke gém, sőt kerecsensólyom is gyakran feltűnik. A vonuló vándormadaraknak is kihagyhatatlan megállója Gemenc.

A túrázók számára a kisvasút elszállítja a kenukat, kajakokat a Duna mellékágához és a Sió partjára. Négy túraútvonal közül is választhatnak, s nagy az esély arra, hogy menet közben védett madarakkal vagy szarvasokkal, vaddisznókkal, őzekkel is találkozzanak. A százszemélyes Gemenc sétahajóval kirándulások tehetők a Dunán, sőt kedvező vízállás esetén a mellékágakba is. A Veránka-szigetet körülvevő holtág az egyik leglátványosabb vízitúra-útvonal. A szigeten járva csak kijelölt utakon haladva lehet bepillantani az érintetlen természetbe. A szigettel szemközt, az érsekcsanádi Duna-parton néhány éve újították fel a Rév csárdát, mely messze földön híres, autentikus halászléfőző hely.

Az említett csárda a Gault&Millau étteremkalauz toplistáján is szerepel, és 2014-ben a kulturális örökség kitüntetettje. Régebben komp is járt errefelé, manapság kishajókkal lehet elérni a túlpartot. A „lé” al-dunai módon, szabad tűzön, külön bográcsban – mindig frissen, és a szemünk láttára – ötven perc alatt készül el. Más halételeket, illetve grillezett szerb ételkülönlegességeket is készítenek vendégeiknek.

Forrás: Magyar Hírlap