Nyomtatás
Találatok: 930
Immár nemcsak az erdőben gombászóknak, málna- és szederszedőknek kell tartaniuk a medvétől Kommandón, a falu utcáit is látogatja a hívatlan vendég.
Az elmúlt napokban több hétvégi házba is betört. Egyik-másik helyen „csak” a kamrát ürítette ki, máshol komoly kárt hagyott maga után. A medve a falu minden részén felbukkant, dúlt a Kovászna felőli kijárat közelében, ugyanígy a Csángók részen is. Azt egyelőre nem tudni, egy vagy több medvéről van-e szó.

Az egyik ház tulajdonosa, Szántó Emese érdeklődésünkre elmondta: a medve meglepő „szakértelemmel” tört be ingatlanjukba, szinte kárt sem tett az ajtóban. Az éléskamra volt a célpontja. Megevett két tábla szalonnát, desszertként fényesre nyalta a zsíros, befőttes és mézes cserépedényeket. Miközben távozott, meglátogatta a csirkeketrecet is, két szárnyast vitt magával további nassolásra.

Csikós Tibor ennél sokkal rosszabbul járt. A medve betörte hétvégi háza külső ajtaját, a belsőt összerágta, úgy jutott az épületbe. Gáztűzhelyet, hűtőszekrényt, bútort károsított, és nyilvánvalóan kiürítette a kamrát. Csikós elmondta, a ház be volt biztosítva, a kárt ma méri fel a biztosítótársaság képviselője. Viszont ennél a betörésnél a medve is pórul járt. Az ajtó betörött üvege, az összerágott befőttes edények összevissza vagdalták a pofáját. Mikor beléptek a házba, olyan véres kép fogadta, mintha vágóhídra érkeztek volna – idézte fel.

Kocsis Béla polgármester ismeri az eseteket, négy írásos panaszt nyújtottak be a községházához a károsultak. A jegyzőkönyveket továbbították a környezetvédelmi hivatalhoz és a Kommandó környéki erdőkben vadászati joggal rendelkező vadásztársaságokhoz. A polgármester úgy értékelte, a nyomok alapján fiatal, alig kétéves bocsról lehet szó.

A faluban az a hír járja, a környéken nemrég több medvét engedtek szabadon, ezek a zernyesti medvemenhelyről kerültek az erdőbe. A menhely egyik vezetője, Liviu Cioineag határozottan cáfolta ezt: amelyik medvét befogadják a zernyesti menhelyre, az többé nem kerül ki a szabad természetbe.

Kommandón rendelkezik területtel a Katrosa-vadásztársaság is. Vezetője, Kis Attila érdeklődésünkre elmondta: nem hiszi, hogy telepített medvéről lenne szó, egyszerűen az történt, hogy mértéktelenül elszaporodtak a bundások. Két évvel ezelőtt azt mondta egy környezetvédő, hogy Kom­mandón nincs medve, így kilövési engedélyt sem adtak. Tavaly 70 ezer hektár erdőben öt medve kilövését engedélyezték, de úgy hírlik, hogy idén újból csökkentik a kvótát.

„Annyira elszaporodtak a medvék, hogy egyszerűen nem lehet tőlük szakszerű vadászati, vadgazdálkodási tevékenységet folytatni. Nemcsak a más állatoknak kitett eledelt eszik meg, tavasszal még a vaddisznók fészkeiből is összeszedik a malacokat” – ecsetelte a helyzetet. A vadászoknak a medvék ma már majdhogynem azt jelentik, mint a településeken élők számára a kóbor kutyák – jegyezte meg.

Gelencén is támad

Háromszéken az idei első, ember elleni medvetámadást a múlt héten, augusztus 16-án Gelencén jegyezték. A 37 éves T. Zoltánt szederszedés közben érte a váratlan medvetámadás. A bocsaival lévő anyamedve megharapta és lekarmolta áldozatát. A sebesült férfit a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző Betegségek Osztályának felnőtt részlegére utalták be. A kórház sajtóirodájának tájékoztatása szerint másnap hazaengedték azzal a feltétellel, hogy a napokban jelentkezzen a kórházban állapota követése, illetve az utókezelés végett.

Forrás: Erdély.ma