Nyomtatás
Találatok: 799
Az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált a nyolcadik, a Fejér megyei vadásznap hagyományőrző rendezvényét immár 22. alkalommal rendezték meg Fejér megyében, - harmadízben itt Soponyán, a megye délnyugati részén.


Itt, a településen található a Mezőföld fontos vadászati- és ökoturisztikai központja, mely a Sárvíz mentén terül el. Természetföldrajzának képét az Ős-Sárvíz folyam hozta létre. A jelenlegi Sárvíz két oldalán számtalan természetes tavacska, mesterséges halastó terül el, melyek csodálatos eldorádót nyújtanak a vízi madárvilágnak, ahol több mint száz madárfaj költ, de egyúttal a horgászok paradicsoma is.

Soponya vadászati szempontból is igen komoly múlttal rendelkezik, hiszen 1650-ben Zichy István tulajdonába került a terület, mely uradalmi központtá vált, majd 1936-ban a települést egyesítették Nagylánggal.
A II. világháború előtt gróf Zichy János már külföldi vadászcsoportokat is fogadott, nyúlra, fácánra és fogolyra. Az elmúlt 4-5 évtized alatt komoly vadászati központtá alakult, természetesen az akkori kor elvárásainak megfelelően, s azóta is fontos szerepet tölt be a régióban.

A rendszerváltozás óta a soponyai Sárvíz-völgye erdészeti, vadászati- és ökoturisztikai központtá fejlődött. A közel 10.000 hektáros vadászterület döntően apróvadas jellegű nagyterítékű fácánvadászataival méltán szerzett Európa és világhírnevet. A 810 hektáros vadaskertben a nagyvadfajok közül a dám, az őz és vaddisznó vadászható, ahol évente több nagyterítékű vaddisznóhajtást szerveznek. A Sárvíz-, a Malom és a Séd-Nádor csatorna közötti természetvédelmi terület páratlan vadvízországával, nádasaival, üde rétjeivel, különleges erdőivel minden évszakban, a vadászati szezonokon kívül is várja a természetkedvelő vendégeket.

Forrás: ForestPress