Nyomtatás
Találatok: 726
Csapdába került egy Zabola környékén garázdálkodó medve. Kedden, míg a vadászok Kovászna közeléből űzték a vadakat, egy zabolai gazda által vetett hurokba szorult a gyümölcsre éhes mackó.
A meglepődött gazda az alpolgármestert értesítette először a „zsákmányról”, Demes Botond riasztotta a hatóságokat.

Az elöljáró elmondta, a Felszegben lakó gazda életét rég keserítik a medvék. Kertjét egy kis patak választja el a cserjés oldaltól, így a bundások előszeretettel jártak ide gyümölcsöt nassolni. A dióra is rákaptak, nem a földről szedegették a termést, felmásztak a fára, ágakat hasítottak le, tönkretették.
A riasztás után a környezetvédelmi hivatal, az erdészet, a rendőrség emberei siettek a helyszínre. Demes elmondta, elő volt készítve a kilövési engedély, ha a medve szabadulna, és emberre támadna.

Brassóból érkezett állatorvos kábította el a 3–4 éves­re becsült, hozzávetőleg 150 kilogrammos mackót. Súlyra szabva adagolta az altatóanyagot, a medve hamar álomba szenderült. Zabolától messze, húsz kilométerre, a kézdivásárhelyi magánerdészet kezelésében lévő Hertán erdőrészre, a vranceai hegyek alá vitték a szunyókáló bundást, ott megkapta az ébresztőszert. Nem esett kár benne, nem sérült, de ha ott marad a hurokban, biztosan elpusztul – ecsetelte Demes. Azt nem tudni, milyen következménye lesz a csapdaállításnak, de a hatóságok mindenképp figyelembe fogják venni, hogy a gazda saját tulajdonát védte, nem húsra, medvebundára pályázott. Az is enyhítő körülmény, hogy azonnal értesítette a községvezetést.
Zabolán mindennaposak a medvék, dézsmálják a gyümölcsösöket, kukoricásokat. Nem ajánlatos, hogy a gazdák egyénileg próbálják meg kihajtani a tengeriből a mackókat, súlyos következményekkel is járhat a beavatkozás – jegyezte meg az alpolgármester, aki maga is vadászember. Az ő kertjét sem kímélik az állatok, nemrég a farakás mögött kellett szembenéznie a medvével. Megszokta, hogy az almájából a medvék is részt követelnek – mondta.

Tavaly Erdővidéken került hurokba egy medve, a derekát szorította meg a drótkötél. Későre találták meg, már csak aszalódó bundája lógott a legelőn lévő fán, melyre a hurkot szerelte az orvvadász. Ismereteink szerint máig sem került meg a tettes, aki kínos pusztulásra ítélte a medvét.

Forrás: Háromszék.ro