Hó nélküli, enyhe telet követően kezdődött meg április 15-én az őzbakok vadászata Győr-Moson-Sopron megyében.
Az idény kezdetén kiderült, hogy a szakmai tapasztalatokkal ellentétben az enyhe telet jó agancsfelrakás jellemezte. Ez a vadásztatók becslései szerint is legalább 50-100 grammal több felrakott agancstömeget jelentett, ezzel megnehezítve a bérvadászatot.

„Az őzbak idény szeptember 30-al lezárult, így arról számolhatok be, hogy a megyében eddig általam tapasztaltak szerint rekord mennyiségű aranyérmes őzbak került terítékre az eddig bírálatra bemutatott 2721 őzbak közül. Területi eloszlásban ez lefedte a megye teljes területét, agancstömegben pedig 459-586 gramm között váltakozott.

Az elejtett őzbakok érmes aránya 6 százalék, ez mindösszesen 162 példány. Ebből 109 példány bronzérmet, 35 példány ezüstérmet és 17 példány aranyérmet kapott. A Lajta-Hanság Zrt-nél 4, a Rábapatonai Vadásztársaságnál 2, a Mindszentpusztai FTK-nál 2, további 1-1 példány esett a Magyar Vagon és Gépgyár Vadásztársaság, a Kónyi Tündértó Vadásztársaság, a Bágyogszovát-Bodonhely FTK., a Széchenyi István Vadásztársaság, a Baráti Vadásztársaság, a KAEG Gönyűi FTK, a Sobori Vadásztársaság és a Bakony-VAD Vadásztársaság vadászterületén.

A vadászati hatóság szerint a kiemelkedő eredmények nem csak a kedvező időjárásnak, hanem a vadászatra jogosultak szakszerű gazdálkodásának és a több éve folytatott állománycsökkentés kedvező hatásainak tudható be” – tudatta Pintér Csaba a megyei Földművelésügyi Igazgatóság vezetője. (A statisztika az október 18-ig bírálaton bemutatott trófeákra vonatkozik. – a szerk.)

A „megye bakja” címet idén a Beledi Nimród Vadásztársaság vadosfai területrészén elejtett agancsos érdemelte ki. Az 586 grammos agancssúlyú bakot az üzekedésben Zsirai Jenő hivatásos vadász kíséretében Serro Gerald osztrák vendégvadász hozta terítékre, a bírálaton 5 évesre tendálták és 160,05 CIC ponttal és aranyéremmel „jutalmazták”. A sötét agancsú bakot már a tavaszi időszakban is figyelemmel kísérték. Herr Gerald még egy ezüstérmes (446 gramm), páratlan 10-es túlterpesztett agancsú baknak örülhetett az őznász alatt. A területen ugyanazon a héten szintén egy külföldi vendégvadász 412 grammos bronzérmet érdemlő bakot hozott terítékre.

Forrás: HuntingPress