Nyomtatás
Találatok: 1192
Íjászat, solymászbemutató, vadászkutyák – az I. Hatvani Vadászati Nyílt Napon számos programmal várták az érdeklődőket. Előadások és Hubertus mise is volt, emellett felavatták a műkotorékpályát.

A mai napon kiköltözött a vadászati múzeum a Grassalkovich-kastély udvarára, agancsok, trófeák díszítették a szökőkút környékét. Az I. Hatvani Vadászati Nyílt Napon a résztvevők megismerkedhettek a vadászattal, valamint a vadgazdálkodással is.

Horváth Richárd polgármester a megnyitón kiemelte a vadászati múzeum fontosságát, melynek létrehozásával Hatvan jelképét, a kastélyt töltötték meg tartalommal. Ehhez az eredményhez gratulált dr. Jung László, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója is. Véleménye szerint egy ilyen impozáns épületet, ilyen jelentős tárlatokkal megtölteni már önmagában becsülendő. Éppen ezért is vállalt a társaságuk nagy szerepet a hatvani vadászati múzeum nyílt napjának lebonyolításában.

A vadászat kedvelőit szakmai előadásokra invitálták a kastély dísztermébe, ahol egyebek mellett szó esett a Hatvanban kialakított állatparkról, valamint a vadgazdálkodás helyzetéről is. Mindeközben a kastély kertjében is zajlottak a programok. A kézműves vásáron különféle terméket lehetett vásárolni az aszalt gyümölcsöktől kezdve, a szappanokon át, egészen a csontból készült ékszerekig. Emellett az erdészeti bemutató is számos érdekességgel szolgált, egyebek mellett vadászebeket is bemutattak. Az öt esztendős Szimat gazdája azt mondja, öntörvényű kutyája van, mindig azt csinálja, amit ő akar – Gyakorlatilag nem lehet vele bírni, ha egyszer nekiiramodik, nem lehet megállítani. Viszont nagyon jó a szaglása, éppen ezért is találja meg hamar a vaddisznó nyomát – mesélte Viktor Róbert.

Az íjászati bemutató keretében szemléltették a vadászatot, megmutatták, hogy lehet elrejtőzni a vad elől. A szakembereknek még télre is külön ruházatuk van, amelynek segítségével könnyen beleolvadnak a hóval borított tájba. A solymászbemutatón pedig bepillantást nyerhettek a jelenlévők, hogy miként ejti el zsákmányát a sólyom, ezúttal az áldozat egy műnyúl volt, akit pillanatok alatt ért utol a ragadozó madár.

Az I. Hatvani Vadászati Nyílt Nap keretében avatták fel az újonnan épített műkotorékpályát is, melyben a rókák és kotorékebek találkozását mutatták meg a közönségnek. A földalatti lyukban ráccsal választották szét az állatokat, így azok nem bánthatták egymást. A kutyáknak mindössze pár másodperc elég volt ahhoz, hogy rátaláljanak a vörös bundájú ragadozókra. A lyukban történteket a beszerelt kamerák felvételein követhették a jelenlévők.

A kisebbeket gyerekfoglalkoztató várta, a játék és arcfestés közben a vadászgörény bemutatót is megtekinthette a fiatalabb korosztály. Aki pedig a sok program között megéhezett, vadételeket kóstolhatott. A szakács, Zám István elmondta, hogy már negyven éve készít vadételeket, amelyeknek mindig különleges ízük van. – Két bográcsban főztünk a mai napon, az egyikben szarvasborjú, a másikban pedig vaddisznópörköltet készítettünk vargányagombával. Ezeknek az ételeknek maga a vad adja meg a különlegességét, kevés zsír van rajtuk, így nagyon egészségesek – mondta.

A vadászati nyílt napon Bokros Levente atya celebrálta a Hubertus misét, melyen a zenét a Vadászkamara Kürtegyüttes szolgáltatta.

A nyílt nap alkalmából a vadászati múzeumot is ingyenesen nézhették meg a látogatók, így sokan látogattak el az első alkalommal megtartott vadászati rendezvényre. – Az unokám miatt jöttünk el a nyílt napra, hiszen ő nagy kutyabarát, és nagyon szerette volna megnézni a vadászkutyákat – mesélte Csitári Tiborné. Gonda Józsefné két unokájával ment ki a nyílt napra. – Még sem a gyerekek, sem én nem voltunk a múzeumban, így nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy a nyílt napon ingyenesen látogathatók a tárlatok, emellett a gyerekeknek nagyon jó kikapcsolódás ez a program – mondta.

A nyílt napon Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is megnézhették az érdeklődők. A művész munkáit gyakran állítják ki erdészeti, vadászati rendezvényeken, hiszen műveiben a természet szeretete köszön vissza.

Forrás: Hatvan Online