Városunk határában, immáron második alkalommal került megrendezésre november 15-én a Lehel Vadásztársaság és Jászberény Város Önkormányzatának közös szervezésében az ún. „Testvérvárosi Vadászat”.

A tavalyi, nagy sikerrel megrendezett esemény már előre vetítette, hogy lesz folytatás. Ennek szellemében gyülekeztek a vadászatot, a természetet kedvelő meghívottak – ki puskával, ki anélkül – reggel 7 órakor a Lehel Vadásztársaság Imrédi úti vadászházánál. Pesti József vadászmester regisztrációs asztalánál 52 fő jelent meg. Ebből 38 vadász fegyverrel, a többiek segítőként, hajtóként vettek részt a vadászaton. A testvérvárosiak Erdélyből és Szlovákiából érkeztek. Sajnos, a bejelentkezett német és az olasz testvérvárosainkból nem tudtak részt venni a rendezvényen.

Az apróvadas vadászat megkezdése előtt a rendezők kiadós vadászreggelivel kedveskedtek a résztvevőknek. A szalonnás-, kolbászos rántotta kellő indíttatást adott a ránk váró „megpróbáltatások” leküzdéséhez, mert napközben gyűltek ám a kilométerek az esetenként csak a városi aszfalthoz szokott lábakban.
A vadászat végét jelző kürtszó után gazdag terítéknek örülhettük. A zsákmány: 21 mezei nyúl és 108 fácánkakas volt. És mielőtt bárki is megkövezné a vadászokat, jelezném, hogy az elejtett fácánok a vadásztársaság saját nevelőjéből kerültek ki, hiszen a természet már régóta nem képes gondoskodni a természetes utánpótlásról. Sajnos, az intenzív mezőgazdasági művelés által okozott károkozások a populációkban már oly mértékűek, hogy annak helyreállításhoz emberi beavatkozás szükséges.

Ez is a vadászok, a vadásztársaságok feladata. De ha már itt tartunk, említsük meg a vadászatnak a táplálékláncban betöltött egyéb szerepeit is.
Ilyen, a túlszaporulat féken tartásában betöltött szerepe, vadkárok, vaddisznó, őz, szarvas esetében, de a közbiztonság, vagyonbiztonság és a környezetvédelem is szegényebb lenne nélkülük, mivel a vadászok, vadőrök a természetet nyitott szemmel és füllel járó emberek. A vadászat, közösségteremtő-, formáló- és összetartó erejéről pedig éppen ez a szombati nap tett ismételten tanúbizonyságot.
A testvérvárosi vadászat jó hangulatú vacsorával végződött, ahol a Lehel Vadásztársaság vezetése és tagsága ismételten bebizonyította, hogy kiváló vendéglátók és kiváló emberek.


Forrás: Berény Café