A medvekérdés és a vadkárok témája is terítékre került a november 24-i, hétfői prefektusi kollégium ülésén. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több a medvék garázdálkodása lakott területen.
Ezek a történések az emberek biztonságát kérdőjelezik meg, amely mindenkinek alkotmányos, és az Európai Unió által garantált joga.

– Az emberek nem félhetnek a védett barnamedvétől – tette hozzá a megyeelnök. Rámutatott: a bürokrácia útvesztőjében a medvekárok kifizetése késik, már többen fordultak kétségbeesésükben Hargita Megye Tanácsához, hogy segítse a károk megtérítésének folyamatát. Borboly Csaba hangsúlyozta, nem a vadásztársaságok azok, amelyek ezt a kellemetlen helyzetet megoldják, mert ezek civilszervezetek, nem állami hatóságok. A megyeelnök úgy látja, utóbbiak összefogásával és az illetékes minisztérium együttműködésével lehet hatékonyan fellépni a probléma orvoslására.

– Elfogadhatatlan, hogy gyerekeinket délután nem tudjuk az udvarra, az utcára kiengedni, mert sötétedés után a medve a házak kertjében jár – fogalmazta meg Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A prefektusi kollégiumnak konzultatív szerepe van, konkrét intézkedéseket a sürgősségi esetek bizottsága hozhat. Borboly Csaba felhívást intézett a prefektusi kollégiumhoz és a minisztériumnak alárendelt megyei intézmények vezetőihez, hogy minél hamarabb intézkedjenek a vadkárok megtérítése és a medvekérdés hatékony kezelése érdekében. Elmondta: november 16-a megmutatta, hogy nem lehetnek az intézményvezetők arrogánsak.

Nem lehet egyszerűen azt mondani – mint elhangzott –, hogy az emberek a hibásak, hanem az ő érdeküket kell nézni, és az alapján cselekedni. Meg kell nézni, hogy az illetékesek hogyan tudnának együtt dolgozni addig is, amíg az erre vonatkozó EU-s szerződés módosul, vagy új jogszabályok lépnek érvénybe – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Forrás: Erdély.ma