Szekszárd | Még a megrovás büntetést sem fogadja el – jelentette ki a vádlott. Azt mondta, ha kell Strassbourgig is elmegy az igazáért.

Bonyolult ügy tárgyalását kezdte meg kedden a Szekszárdi Járásbíróság. Mivel a védelem a részletezést nem kérte, a vádirat lényegét ismertette az ügyész. Az 59 éves vádlott 2004 és 2010 között volt a megye egyik vadásztársaságánál hivatásos vadász. A vadásztársaságnak bérvadásztatásból és vadhús értékesítéséből származott bevétele. Az elejtett vadat egy kft. tulajdonában lévő hűtőbe szállították. Csak azok kaptak azonosító számot, illetve azokról töltöttek ki szigorú számadású felvásárlási jegyet, amelyeket a vadásztársaság eladott a kft-nek. A megőrzésre átadott húsról ilyen nem készült.

A vadászatokat különféle nyilvántartások dokumentálták, mint például egyéni és a társas vadászati napló, teríték-nyilvántartás, s külön a vádlott vezette teríték-nyilvántartás, felvásárlási jegyek, pénzforgalmi adatok, a vadászok egyéni lőjegyzéke, intézőbizottsági jegyzőkönyvek, határozatok, bérvadásztatási jegyzőkönyvek. 2007 és 2010 februárja között összesen körülbelül 1150 nagyvadat lőttek a vadászterületen ezek közül 297 vad elejtéséből nem származott a társaságnak bevétele. Több estben megállapítható, hogy a vad nem került a hűtőkamrába. A vád szerint a vadászmester nem a szabályok szerint kezelte a bérvadásztatásból és a vadhús értékesítéséből származó bevételeket, a felsorolt esetekben a kilőtt vadakkal, illetve azok értékével nem számolt el, ily módon sajátjaként rendelkezett. Mindezeken kívül a vádlott különböző átvett pénzekkel sem számolt el teljes körűen. Az ügyészség a férfit folytatólagosan, jelentős értékre – a vád szerint ez több mint 6 millió forint –, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja. A vádlott a tárgyaláson nem tett vallomást, ezért a rendőrségen elmondottakat olvasták fel. A férfi tagadta, hogy a pénzt sajátjaként kezelte, a részletekről azonban nem nyilatkozott.
A tárgyalást követően lapunknak elmondta, mindig a közösség, a vadásztársaság érdekében dolgozott. Azzal, hogy rendet akart csinálni, magánérdekeket sértett, ezért került ebbe a helyzetbe. Munkája nyomán jelentősen nőtt a vadászegylet bevétele. Mint mondta, az eljárás ideje alatt ugyan iratok, nyilvántartások tűntek el, a védelem bizonyítani fogja, hogy például felújították a vadászházat, út épült, kutakat fúrtak. Még a megrovás büntetést sem fogadja el, jelentette ki. Ha kell Strassbourgig is elmegy az igazáért.

Forrás: Teol