Nyomtatás
Találatok: 800
2014-ben rekordszámú, 1215 orrszarvút ejtettek el orvvadászok Dél-Afrikában, ami 21 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.


Az állatok több mint kétharmadát a híres Kruger Nemzeti Parkban ölték meg. Az utóbbi évben egyre magasabbra szöknek a számok, az orvvadászatot ösztönzik azok a többek között kínai és vietnami hiedelmek, miszerint a tülköknek jótékony hatásai vannak. A feketepiac egész bűnszervezeteket vonz, amelyek kifinomult technológiát alkalmaznak az állatok elejtésére.

Dél-Afrika környezetvédelmi minisztere, Edna Molewa szerint több mint 100 orrszarvút biztonságosabb helyre - néhányukat szomszédos országokba - költöztettek védelmük érdekében. Elmondta, ezzel a módszerrel orrszarvú menedékeket szeretnének létrehozni, ahol az állatokat költséghatékonyan tudják tenyészteni. Az átköltöztetési program sikerei ellenére, hozzátette, az elejtett egyedek száma minden évben aggasztóan magas.
„A tülkök szervezett, országokon átnyúló illegális kereskedelme aláássa erőfeszítéseinket. Ennélfogva biztosítanunk kell a folyamatos közös munkát a bevált intézkedések hatékonyságának fokozására” - tette hozzá.

A természetvédők kiemelték, még nagyobb kihívással néznek szembe az állatok védelmekor, mivel az orvvadászok korszerű eszközöket, úgymint éjjellátó szemüvegeket és nagy hatótávú puskákat használnak.

Forrás: BBC/Híradó