Végzetes, krónikus sorvadásos betegség érinti az állatok agyát és az idegszöveteket.


Délnyugat-Montanatól nem idegen a vadon élő állatok betegsége, de eddig még nem kellett szembenéznie a krónikus idegsorvadásos betegség csapásával. Ez a helyzet meg fog változni néhány éven belül.

Hétfőn, a Wyoming Wildlife támogatásával kiadtak egy térképet Wyoming államról, amely a krónikus idegsorvadásos betegség az elmúlt évtizedben tapasztalt gyors terjedését ábrázolja. Azt is bemutatja, hogy kevesebb mint 40 mérföldre kerültek a Yellowstone Nemzeti Parkhoz és Wyoming jávorszarvas táplálkozó területéhez az ismert fertőzött körzetek.
A természetvédők azért lobbiznak a Chronic wasting disease – CWD, a krónikus idegsorvadás  terjedésének lassítása vagy megállítása érdekében, hogy lezárják a Wyomingi jávorszarvas táplálkozó területeit, köztük a Jackson Hole-i, Országos Jávorszarvas Mentő Telepet, amely télen mintegy 8400 jávorszarvast táplál.
"Ha azt akarjuk, hogy minimálisra csökkentsük a CWD hatását a Yellowstone-i nagyobb állományokra, akkor itt az idő a cselekvésre. Ennek elmulasztása kockázatos a nem csak a vadon élő állatokra, hanem a turizmusra és az élővilág-függő gazdaságok a területét veszélytető nagyon is valós károk miatt" - mondta a hatóság ügyvezető igazgatója, Kent Nelson.

A krónikus idegsorvadásos betegséget egy olyan fehérje okozza, amely megtámadja a szarvas, az őz és a jávorszarvas idegrendszerét. Hasonló a kergemarhakórhoz, a következmény az agy és más idegszövet végül végzetes, lassú romlása.
Ez nem befolyásolja a haszonállatokat vagy az embereket mindaddig, amíg nem fogyasztják el a fertőzött vadon élő állatok agyát vagy egyes más szerveit.
Ez a kór okozott pusztítást Midwest államban és a közép-atlanti régió vadállományában.
A betegség okozó fehérje nem eredményezi a vad gyors leromlását, így nagyon nehéz a felismerése és megszüntetése, amint az elterjedt egy területen.
A Rocky Mountain régióban észlelték, mely terület magában foglalja New Mexicot, Coloradot, Utahot és egyre nagyobb hányadát Wyomingnak.
2001-től 2014-ig, a CWD elterjedt Wyomingban. 2000 előtt, a betegséggel érintett állatokat csak Wyoming 8 millió hektáros délkeleti sarkában, Cheyenne körül, északon Caspernél észleltek. Az elkövetkező hét évben, gyorsan elterjedt északon és nyugaton, amely további 15 millió hektárt érintett.
2007 és 2014 között a terjedése lelassult, de 10 millió hektáron araszol folyamatosan a Yellowstone és a Grand Teton Nemzeti Park felé.
A biológusok és a természetvédők aggódnak, mi fog történni, ha CWD megjelenik a két tucat jávorszarvas táplálkozó területen, a nyugati Wyomingban.
A betegséget az állatok között a nyál, a vizelet és esetleg a széklet és más testnedvek közvetítik. Tehát azokon a területeken, ahol az állatok koncentrálódnak, mint például a vadgazdaságok vagy táplálkozó területek, jelenleg nagyobb a kockázata a betegség terjedésének.
Egyesek úgy vélik, a táplálkozó területek hozzájárultak a jávorszarvas brucellózis átviteléhez.
CWD rendszeresen végigsöpör a közép-nyugaton, Alberta és Saskatchewan vadgazdaságain és most ez történik a többi, nyugati területen is.
Egy hónappal ezelőtt, a Utah Agrárminisztérium talált egy CDW-fertőzött jávorszarvas bikát egy Utah vadgazdaságban. Több mint 60 jávorszarvast, valamint 20 őzet és két kanadai jávorszarvast kellett levágni ugyanazon a területen.

A tulajdonosnak van egy másik gazdaság is a kezelésében Idahoban, ahol a törvényhozók igyekeznek a jávorszarvas importtilalmával az államba való bejutását megakadályozni.
Montanában a jávorszarvas CWD teszt pozitív volt a Bitterroot-völgyi vad gazdaságban, mielőtt Montana betiltotta, - mondta Howard Burt, a Montana Fish, Wildlife & Parks Region  vadvilág vezetője.
Montanában a CWD ellenőrzés 1998-ban kezdődött, a vadütközésnél elpusztult vagy a kiselejtezett, szokatlan viselkedésű állatok vizsgálatával.
2010 körül figyeltek fel rá, amikor biztatást kaptak, hogy vizsgálják meg a vadászok által hozott vadat. A finanszírozás elfogyott 2013-ban, de Burt szerint kaptak pénzt a kanadai határt átlépő állatok vizsgálatára, mert többféle szarvas vándorol a szezonális élőhelyek között.
A közel 850 vizsgált állat egyike pozitív volt, de Burt szerint még lehet ott CWD.

"Egyik előnye Montananak, hogy nincs sok fehérfarkú szarvas, mint Midwestben" - mondta Burt. - "Ez egy kicsit rejtély, hogy hogyan állt meg a kór, ha már ott van CWD. De Coloradoban a 60-as évektől idáig még egészséges volt a szarvas és jávorszarvas populáció. "

Forrás: ForestPress