Nyomtatás
Találatok: 552
Újjászülettek a vizes élőhelyek Belső-Somogyban, új táplálkozó területeket vehettek birtokba a fekete gólyák, rétisasok és a vidrák

Uniós forrásból éledtek újjá a vízjárta területek a fekete gólya, a réti sas és a vidra hazájában: Belső-Somogyban. A fejlesztések során a vízparti élőhelyek változékonyságának növelése, a táplálékforrások bővítése által a rétisas és fekete gólya fiókák túlélési esélye javult, a vidrapopulációk megerősödtek, a tájidegen fafajok visszaszorításával, az aranyvessző rendszeres kaszálásával a legelő eredeti vegetációja megerősödött, ugyanakkor a fáslegelő idős tölgyeinek az újulata is fejlődésnek indult.

A beruházás során a Somogyfajsztól Csokonyavisontáig húzódó 6 tavas területen megerősítették az évtizedek óta elhanyagolt töltéseket, felújították a megfelelő vízszint tartásához nélkülözhetetlen zsilipeket, átereszeket.
A közel 175 hektárt érintő projekt keretében az eddig szárazon álló teleltető- és nevelőtavak újra megteltek vízzel. Somogyfajszon elkészültek a „Fekete gólya etető tavak”, és „Kanalasgém vizes élőhelyek” fantázianéven új, 6 egységből álló időszakos és állandó vízborítottságú tavacskákat alakítottak ki, amelyeket 2015 tavaszán már birtokba is vettek a madarak.
A beruházás nemcsak természetvédelmi, hanem turisztikai szempontból is nagyon hasznos, jó példaként szolgál az ember és a természet közötti harmonikus együttélésre. Javulnak az itt élő állatok és növények életkörülményei, a táj pedig visszakapja azt a természetességet, amely korábban oly jellemzője volt e térségnek.
A beruházásra az Európai Unió és a Magyar Állam nyújtott a településeknek támogatást, melynek köszönhetően 2013 és 2015 között 444 311 207 forintot fordíthatott a Somogy Természetvédelmi Szervezet a fejlesztésre.

Forrás: ForestPress