Nyomtatás
Találatok: 697
"Minden, ami mozog, ami csak él, legyen a ti eledeletek.
Nektek adom mindezt éppúgy, mint a zöld növényt” – védekezett Mózes első könyvének idézetével Sabrina Corgatelli, az „olasz vadásznő” néven elhíresült hölgy az őt ért támadásokra. Az elmúlt hetekben egyes nagyvadak nem épp humánus levadászásáról megjelent hírek ugyanis óriási nemzetközi felháborodást keltettek, a vadászok gyakorlatilag közellenséggé váltak a közösségi portálokon. A hisztériát a híres zimbabwei hímoroszlán, Cecil illegális kilövése váltotta ki, amelyet egy amerikai fogorvos követett el, helyi segítőknek 50 ezer dollárt fizetve az akcióért. Walter Palmerre, aki azt állítja, tudomása szerint minden jogszerűen történt, hatalmas népharag zúdult, Facebook-oldalát megszüntették a gyalázkodások miatt, és praxisát is kénytelen volt felfüggeszteni, rendelőjének bejárata pedig az oroszlán emlékét őrző kegyhellyé vált. „Különbséget kell tenni vadász és vadász között, hiszen a legtöbben figyelembe veszik az állatvédelmi és állományvédelmi szempontokat, tisztelik az állatokat.

De milyen lelki alkatra vall az, hogy valaki olyan vadat lő le, amelyet kiterelnek elé a karámból, és esélye sincs, hogy védekezzen?” – fogalmazott a Napi Gazdaság kérdésére Modróczky György pszichológus az amerikai orvos esetéről. „Ez torzult, nárcisztikus személyiségre vall, hiszen a közösségi portálokon posztolt fotók nem csak az állatról szólnak. Hanem arról, hogy a vadászok közvetítsék: én bármit megtehetek, van lehetőségem, financiális hátterem, hatalmam hozzá” – emelte ki, arra utalva, hogy a nagyvadak lelövése kisebb vagyonokba kerül.
A halott állatokkal való fotózkodás miatt került a támadások kereszttüzébe Sabrina Corgatelli is, aki múlt héten egy lelőtt zsiráf mellett pózolt diadalittasan. „Lőttem egy csodálatos zsiráfot. Nem is lehetnék boldogabb!” – írta a fotója alá a nő, aki később azzal védekezett, hogy semmi illegálisat nem tett. Hasonlóan vadászból vadászottá vált az elmúlt hónapokban a utahi Rebecca Francis, aki az NBC sportcsatorna A vadász szeme című műsorának korábbi műsorvezetője is. A fiatal, szőke hölgy ugyanis rengeteg fotón mosolyog halott medvék, bölények, zebrák, vagy gnúk és más levadászott állatok társaságában. A népharag őt akkor érte el, amikor Ricky Gervais humorista egy olyan képet tweetelt róla, amelyen a földön egy halott zsiráf mellett fekve mosolyog. A fotót néhány nap leforgása alatt több mint 14 ezren retweetelték. „Halna meg ez a szörnyű nő egyedül, fájdalmas halállal!” – jelentek meg sorra a szidalmazó és halálos fenyegetést is tartalmazó kommentek. A durva ellenkampányba az állatvédők is hamar beszálltak. „Felelősségre kell vonni, és lehetőleg fellógatni” – fogalmazott közleményében a PETA amerikai állatvédő szervezet a Cecilt lelövő Palmerral kapcsolatban.

A hím oroszlán egyébként azóta az állatvédők szimbólumává vált, képét nemrég több veszélyeztetett fajjal együtt kivetítették az Empire State Buildingre, és több álhír is elterjedt, amelyek szerint testvére és kölykei is veszélyben vannak. Az ENSZ is felszólította az országokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a veszélyeztetett vadállatok orvvadászata és illegális kereskedelme ellen, és az amerikai szenátusban is a trófeák szállítását korlátozó törvényjavaslatot nyújtottak be Cecil néven.

Forrás: Napi Gazdaság