Számos vád éri a vadászokat nap mint nap, azonban sokan nem tudják, hogy a vadászoknak fontos a természet megőrzése és a vadállomány növelése is.
A Szabadkai Peščara Vadászegyesülethez tartozó Szalonka 1. nemrégiben felállított egy fácánneveldét, amelyben 2-3 hónapos fácánokat nevelnek.

A telepítés célja a vadállomány növelése. A Makkhetes és Radanovác közötti 11 hektárnyi területen a vadászok már számos vadetetőpontot is kialakítottak, hogy megkönnyítsék az állatok életét. A kukoricát is, amivel az állatokat etetik, maguk termelik meg.

Franjo Perčič nyugalmazott állatorvos, a Szabadkai Peščara Vadász Egyesület Szalonka 1-es csoport vezetője elmondta, sokan úgy gondolják, a vadászok csak ölik az állatokat, de ez téves felfogás, hiszen folyamatosan dolgoznak a vadállomány növelésén.

– Mintegy félmillió dinárba került a fácántelep felállítása a Makkhetes és Radanovác közötti vadászterületen. Az állatokat a vadászok etetik, s mintegy 10–12 hétbe telik, mire sikerül az állatoknak megtanulniuk, hogyan találjanak maguknak táplálékot a szabadban és miként óvják meg magukat a rájuk leselkedő veszélyektől, hiszen könnyen a rókák vagy borzok áldozatává válhatnak, ha túl korán kiengedik őket.

– A telepről első alkalommal 150 fácánmadarat engedtek ki abból a célból, hogy a vadas élethez szoktassák őket. A szoktatási idő lejártával a vadászterület különböző pontjaira telepítik majd őket, de számos fácán helyet kap a vadászcsoport palicsi területén is, az állatkert közelében. Azon a részen azonban tilos a vadászat.

Forrás: Magyar Szó