Nyomtatás
Találatok: 701
– Készítettem az őzeknek egy kis etetőt – mondta Ferenczi József, aki rendszeresen jár futni az erdőbe, és engedély nélkül készített egy etetőt. Az egyik délután a vadászok elejtettek egy őzet, a nyugdíjas futó hangulatkeltő módon, a sajtóban támadta a vadászokat.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Plavecz János megyei fővadászt, aki érdeklődésünkre a következőket mondta el:

– A terület a Nyírerdő Zrt.-é, tőle bérli a vadászati jogot immár több évtizede a Nyíregyházi Tangazdasági VT. Érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, s ez biztosítja számára a mindenkori vadászatot. Bárhol is várjon vadra a vadász, alaptétel a fegyverhasználat előtt: ha minden kétséget kizáróan megállapította, hogy vadról van szó, mások vagyonát és testi épségét nem veszélyezteti, akkor leadhatja a lövést. Ez ellen az alaptétel ellen nem vétettek a vadászok. A vadásztársaságoknak terv írja elő, hogy mennyi állatot kell elejteniük, s ha ezt nem teljesítik, még meg is büntetik a szervezetet – mondta a szakember, majd így folytatta:

– Fontos tudni azt is, hogy magánszemély még jóindulatból sem alakíthat ki az erdőkben új ösvényeket, futó- és kerékpárutakat, más területén nem alakíthat ki etetőt, sózót.

– A Sóstói út kettévágja az erdőt, vannak balesetek is az őzek miatt. Ha nincs vadászat, túlszaporodnak az állatok, még több balesetre kell felkészülni. Ki fizeti meg vajon a milliós nagyságú károkat? Az állampolgár? Az önkormányzat? A vadásztársaság, amely nem is vadászhat? – tette fel a költői kérdést Plavecz János.

Kötelezettsége is a vadásztársaságnak

Fülöp Gergely, a megyei rend­őr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta: a sajtóhírek nyomán indítottak eljárást. Megállapították, hogy a kérdéses terület, ahol az őzet január 6-án kilőtték, egy vadásztársaság vadászati területe, oda érvényes vadászati engedéllyel rendelkezik.

– A szóban forgó erdőrészben fakitermelés is folyik, így oda egyébként illetékteleneknek tilos bemenni, erre tábla figyelmezteti az arra járókat – közölte Fülöp Gergely, aki hozzátette: magát a vadetetőt is szabálytalanul építették oda.

– Az eljárás adatai szerint a vadászat szabályszerűen, körültekintően, a biztonsági szabályok betartása és megfelelő dokumentáció mellett történt. Egy idős, beteg őzsutát lőttek ki, ami kötelezettsége is a vadásztársaságnak.

Forrás: SZON