Nyomtatás
Találatok: 1088
TISZADOB | Egykoron a magyarok nyilaitól rettegtek a Nyugat-Európában élő emberek, napjainkban azonban megváltozott a helyzet: most Likai Zoltán íját szeretnék elkerülni a tiszadobi határban élő kisebb és nagyobb vadak.

Teljesen álcázott les

– Egy éve vadászom íjjal, Gödöllőn tettem íjászvizsgát. Az ötletet az adta, hogy járnak hozzánk olyan norvég vadászok, akik ezt a fegyvert használják, gondoltam, én is megpróbálkozom vele – elevenítette fel az előzményeket a tiszadobi Táncsics Vadásztársaság vadászmestere.

– Ehhez a vadászathoz teljesen más jellegű lesre van szükség, illetve a környezetet is úgy kell kialakítani, hogy eredményesen lehessen íjjal vadászni. Teljesen álcázni kell a lest, ugyanis a vadat húsz méter távolságon belülre kell engedni, hogy biztosan ott találja el a nyílvessző, ahol szeretném – magyarázta a szakember, s az okokat is elárulta.

– A közhiedelemmel ellentétben a csigás íjnak oldáskor erőteljes hangja van. Ha a vad még távolabb van, s úgy hallja meg, tud rá reagálni, és akkor belemozdul a lövésbe, s nem ott éri a találat, ahol a vadász szeretné, aminek az eredménye csúnya sebzés, álmatlan éjszaka és hosszú utánkeresés. Az is könnyen meglehet, hogy el tud ugrani, ha távolabb van, s akkor nem is talál célt a nyílvessző.

– Ha húsz méteren belül van, lövéskor az állatnak nincs ideje elugrani, csupán berogyaszt, ekkor minden bizonnyal vitális zónában éri a találat, ami bő vérzéssel és a vad rövid időn belüli gyors kimúlásával jár.

– Miden vadászható állatot el lehet ejteni íjjal is. A nagyvadra várva 50 font húzóerő feletti íjjal lehet lesben állni. Az elmúlt esztendőben egy vadkacsát, három dám tarvadat, három őzsutát, egy őzbakot és öt vaddisznót hoztam terítékre íjjal.

Edzés – hetente többször

Kíváncsiak voltunk arra is, mekkora fizikai erő kell egy íj kihúzásához.

– Én most 70 font húzóerejű íjat használok, s bizony komoly fizikai felkészültséget igényel egy ilyen íj használata – mondta Likai Zoltán. – Érdemes vele hetente többször edzeni, mert egy rossz mozdulat könnyen izomhúzódáshoz vezethet, másrészt a lőpontosságot is szinten kell tartani. Az íjat felhúzott állapotban 10–15 másodpercnél tovább nemigen lehet tartani, mert elfárad a karunk, bizonytalanná válik a célzás.

A tiszadobi vadászmester azt is elárulta, miért kezd egyre népszerűbb lenni az íjászat a vadászok körében.

– Nagyobb ügyességet igényel, mint a lőfegyveres vadászat, hiszen jóval közelebb kell kerülni a vadhoz. Az íjászvadász terítéklistája sokkal rövidebb, mint egy puskás vadászé, de mindenért kárpótol egy tíz méterre lévő vaddisznó látványa és elejtése. Nagyobb a kihívás, de nagyobb az élmény is…

Forrás: SZON