Január 17-én, vasárnap délután civilektől érkezett bejelentés alapján Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre sietett a Nagydém melletti gyepterületre, ahol védett madarak tetemeit találta.
Az elmúlt 15-20 évben ez volt az egyik legnagyobb számú védett madarat érintő mérgezéses eset hazánkban.

Tegnap (hétfőn) a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság további szakemberei, a rendőrség, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködésével folytatódott a helyszínelés. Komoly segítséget nyújtott a tetemek és a méreg csalétkek felkutatásában az MME részéről kiképzett és biztosított kutya, Falco és a kutyavezető Deák Gábor.
 

A két nap során az alábbi tetemek kerültek elő, amelyek összességében 1 millió Ft feletti természetvédelmi értéket képviseltek:
23 egerészölyv, természetvédelmi érték: 25.000 Ft/egyed
9 holló, természetvédelmi érték: 50.000 Ft/egyed
1 macskabagoly, természetvédelmi érték: 50.000 Ft/egyed
2 róka
1 házi macska
4 mérgezett fácán (csalétek)
1 mérgezett házigalamb (csalétek)

Nagy valószínűséggel a madarak voltak a mérgezés célpontjai, mivel az érintett gyepterületen sok pocok él, így az fontos táplálkozási területet jelent számos ragadozómadár részére, és a csalétkeket nyílt részekre helyezték, hogy a madarak messziről észrevehessék azokat.

A mérgezés hetek-hónapok óta folyhatott, mivel frissebb és régebbi tetemek is előkerültek. Az elmúlt 15-20 évben ez volt az egyik legnagyobb számú védett madarat érintő mérgezéses eset hazánkban. Méreggel való visszaélés és természetkárosítás ügyében a rendőrségi eljárás folyamatban van – közölte a greenfonak Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai-ökológiai szakreferense.

Forrás: Greenfo