Folyik a harc a vadásztársaságok között a földtulajdonosok aláírásáért. Első körben május 15-ig lehet a vadászterületek határainak módosítását kérni, majd a jogerős végzés után a földtulajdonosi gyűlést megtartani. A tét nagy, hiszen a társaságok a jövőben az adott területet húsz évig használhatják.

Nagy a feszültség a megye több vadásztársaságánál is, ahol a jelenleg vadgazdálkodást folytató társaság mellett az adott területre más is pályázik. Van, ahol az addig egy társaságként működő egyesület vált ketté, van, ahol "külsősök" szeretnék megkaparintani a másik területét, és van, ahol a földtulajdonosok szeretnének nagyobb részt vállalni a vadászatban. Többek között Sióagárdon, Szedresen, Medinán, Nagydorogon, Bátaszéken és Bonyhádon is hasonló a helyzet.

Bátaszéken már korábban elkezdődött a harc a területekért két társaság között. Zsigmond András, a helyi vadásztársaság elnöke elmondta, a földtulajdonosok közül is sokan kérték őket, hogy egyezzenek meg a másik társasággal. Emiatt ők felajánlottak két lehetőséget is a másik félnek: elfelezik a területet (9600 hektár) vagy visszaveszik azokat, akik korábban tagok voltak. A másik csapat mindkét javaslatot elutasította, azt mondták, mindent vagy semmit, és nem ültek le tárgyalni. A két társaság vitája a földtulajdonosokra is kihat, van olyan család, ahol az egyikük az egyiknek, a másikuk pedig a másik társaságnak ígérte a földterületeit. Zsigmond András elmondta, a múlt évet 7,4 milliós nyereséggel zárták, van vagyona, készpénze, két vadászháza a társaságnak, így ők biztos háttérrel rendelkeznek.

Bonyhádon annyiban más a helyzet, hogy ott a vadászterület kisebb részét szakítaná ki egy új társaság, mondta Száraz Zoltán, a Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesület elnöke. Ők is próbáltak megegyezni a másik féllel, de nem ültek le velük egy asztalhoz. Ha május 15-ig nem sikerül a terület határmódosításához a földtulajdonosok kétharmadának az aláírását megszerezni, akkor nem lesz itt változás. A földtulajdonosi gyűlésre ezután kerülhet sor, ahol az érintettek szavaznak arról, melyik társaságra bízzák a területeiket húsz évre.

Dr. Berta Attila, az Alsónánai Nimród Vadásztársaság elnöke szerint azért van ez a nagy harc, mert mindenki csak azt látja, hogy milyen jó vadászni, de a vadászat nem csak erről szól. A vadat etetni, ápolni is kell, a törvény előírja a vadkáralap létesítését is, ami 10-15 millió forint, amit bankszámlán letétbe kell helyezni. Alsónánán nincs vita a társaságon belül, az elmúlt 5 évben itt nem volt fegyelemsértés, a vadkárt mindig kifizették, a gazdákkal jó a kapcsolatuk.
 

Több vadásztársaság lesz

Tolna megyében jelenleg 65 vadászterület van, mondta Király István, a megyei vadászkamara titkára. Ebből 5 az állami erdőgazdaságé, 5 pedig a földtulajdonosok területe. A maradék 55 vadásztársaság száma a jövőben (2017. március elseje után) várhatóan még több lesz, hiszen éppen az említett viták miatt szaporodik a számuk, ezzel arányosan pedig csökken az egy vadásztársaságra jutó terület. A törvényalkotók a tájegységi gazdálkodásban látják a vadállomány megóvását. Országosan 52 tájegység került kialakításra, melyből három esik Tolna megyére. Minden egységnek egy fővadásza lesz, aki a minisztérium állományához tartozik majd. A fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel kapcsolatos feladatokat látja el.

 

Szigorúbbak a bírságok

Szorosabb együttműködést vár el a törvény a vadásztársaság és a gazdák között. Nem csak a vadásztársaság kötelessége a vadkár csökkentése, korábban a társaság viselte a kárt 95:5 százalék arányban. Az új szabály 5 helyett 10 százalékban húzza meg a határt, azaz a vadásztársaság csak az e fölötti kárt köteles megosztani a gazdával. Amennyiben bármelyik fél a törvényben előírt kötelezettségét nem teljesíti, a kárt teljes mértékben köteles lesz viselni. A vadgazdálkodási és vadvédelmi bírságok szigorításáról is rendelkezik a törvény: ötszörös, tízszeres emelkedésekről van szó. A trófeás vadak bírálata esetén tíz év után újra alkalmazásra kerül a mínusz pontozás, ami azt jelenti, hogy hibás kilövés esetén pénzbírsággal sújtható a vadásztársaság.

Forrás: Teol