Nyomtatás
Találatok: 590
Kettős tagságomból adódóan lehetőségem nyílt arra, hogy Zala megye két egymástól távol eső vadásztársaságánál a monitoring keretében figyelemmel kísérhessem a szalonkák tavaszi vonulását.
A dokumentáció áttanulmányozásával és személyes megfigyeléseimmel sikerült néhány olyan megállapítást tennem, következtetést levonnom, melyekkel talán hozzájárulhatok a szalonka iránt érdeklődő vadásztársaim tájékozottságának bővítéséhez.

Az érintett két vadásztársaság – a Mura mentén gazdálkodó szepetneki Hunor 2000 VT és a megye északi részén található zalaegerszegi Nimród VT – között a távolság több mint 70 km. Ez a tény már önmagában is érdekessé teheti a megfigyelések összehasonlítását különösen akkor, ha tudjuk, hogy a két vadászterület sok vonatkozásban szögesen eltérő domborzati, vízrajzi, erdősültségi adottságokkal rendelkezik.

Míg a dél- zalai terület jellemzőit a Hunor 2000 vadásztársaság és egyben Magyarország déli határát jelentő Mura folyó határozza meg, addig a Nimród VT területének nagy részét az erősen tagolt, őshonos erdőkben gazdag göcseji dombság adja.

Mindkét területen vannak hagyományosan jó szalonkázó helyek, és így természetes, hogy a társaságok vezetői itt jelölték ki a két-két monitoringozó standot, ahol a tagok, a hivatásos vadászok február 13. és április 30. között folytatták a megfigyeléseket, vezették az előirt jegyzőkönyveket. A program iránt érdeklődő tagok az előírt kvóták erejéig folytatták a mintavételt, szolgáltatták az elejtett madarakról felvett adatokat.
 

A két és fél hónapos monitoring időszakban összegyűlt legfontosabb tapasztalatokat a következőkben lehet összegezni:

Az évek óta zajló monitoring program eredményeként országos viszonylatban hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze. Ennek az adatbázisnak a tudományos igényű elemzése várhatóan kedvező választ adhat a szalonka vadászhatóságának sokat vitatott – és tényekkel alá nem támasztott –, jórészt spekulatív megközelítésű kérdéseire.

Mi, szenvedélyes szalonkavadászok bízunk abban, hogy eljön az az idő, amikor nem kell az álságos „mintavétel” kifejezés mögé bújnunk, ha langyos tavaszi estéken nagy ritkán puskát akarunk emelni várva-várt csodamadarunkra.

Forrás: Rosta László