Nyomtatás
Találatok: 744
Sok helyen figyelőkamera segíti a megyében a vadőrök munkáját. Felbecsülhetetlen eszmei értékű és több száz millió forintos anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok évente az országban.

Hús, tenyészérték, trófea

A megélhetési orvvadászat legelterjedtebb eszköze a hurkolás, mely elsősorban a nagyvadállományt érinti. A kár értékét nemcsak az ellopott hús, hanem az állatok tenyészértéke és a megölt állat agancsának, szarvának, agyarának, azaz a trófeának az értéke is növeli.

Az emberekre is veszélyesek

Mint a Büntető Törvénykönyv kimondja, aki vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként, engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

E büntetési tétel kiszabásában reménykednek annak a megyebeli vadásztársaságnak a tagjai, akik a napokban egy elpusztult szarvast találtak, a nyakán hurokkal. Egy vadász lett figyelmes a rapsicokra, akik a zsákmányukat hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. Az illetékes rendőrkapitányság orvvadászat bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A vadászok több helyen találtak különféle módokon kihelyezett csapdákat, amik nemcsak a vadakra, hanem az emberekre is veszélyesek.

Pénzjutalom a rendőröknek

Plavecz János megyei fővadászt arról kérdeztük meg, vajon napjainkban mennyire jellemző megyénkben az orvvadászat.

– Gyakran kapunk bejelentést hurkokról, orvvadászatokról, amelyek a szegényebb anyagi helyzetben levő emberekhez fűződnek. A táplálékszerzés a céljuk, ennek ellenére nem lehetünk elnézőek e bűncselekményekkel szemben. Ugyanakkor vannak úri rapsicok is, akik főleg eladás céljából ejtik el a vadat. Nagy kárt okoznak az orvvadászok, egy őzbak meghurkolása akár kétmillió forint kárt is jelenthet egy vadásztársaságnak – mondta a szakember.

– Nehéz megfogni őket, hiszen ha pl. valaki egy fejszével sétál a fasorban, s arra hivatkozik, hogy a letört gallyakat szedi össze, eközben nyugodtan végig tudja nézni a kitett hurkokat. A vadőrök igyekeznek visszaszorítani az orvvadászatokat, sok helyen figyelőkamera is segíti a munkájukat. A megyei vadászkamara és a vadászszövetség pénzjutalomban részesíti azokat a rendőröket, akik segítenek a rapsicok elfogásában.

Volt olyan év, amikor 600 ezer forintot fizettünk ki jutalomként kis ünnepségek keretében, az idén eddig 160 ezer forintot kaptak a vadőrök munkáját eredményesen segítő rendőrök – tette hozzá Plavecz János.

Forrás: SZON