Nyomtatás
Találatok: 592
Hiába van gátőrtől kezdve polgárőrön át rendőrig tele a települések határa, mégis rendületlenül lopják a fát – mondta Luzsi József. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke szerint jellemző, hogy hiába figyelik kamerával a kivágott fát, úgyis elviszik.

Hát persze, ez folyamatosan megy! – így reagált Luzsi József honlapunk érdeklődésére. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnökétől azt kérdeztük, hogy lopják-e a fát az erdőkből.
Az elnök kifejtette, bevezették ugyan az EUTR-rendszer, amivel a fa útját minden fázisban végigkövetik, a kivágástól például a tüzép-telepre való érkezéséig, de ez sem állítja meg a lopásokat. Újabban minden fuvarról szigorú számadású bizonylatot kell kiállítani, ha valaki szállítja a fát. Hogy ne legyen ismeretlen származása a fának, ezzel lenne kizárható. E nélkül a dokumentum nélkül nem lehet útnak indítani a szállítmányt.
Mondjuk ez a rendszer a legálisan működő erdőgazdálkodókat, kereskedőket mind lefedi, de a be nem jelentetteket nem! – mondta.

– Akik illegálisan vételezik a fát az erdőből, kis traktorral, biciklivel, lovas kocsival, mindenféle összetákolt járművekkel, azokat nem fedi le a rendszer – panaszolta a szakember.
– A fa kivágása együtt jár a biológiai életközösség megbontásával, ez tovább növeli a károkat, vagyis többféle felelősség felmerül az elkövetőkkel szemben.
A kormány szociális tűzifaprogramja némileg visszafoghatja ugyan a falopásokat, mert nagyon sokan kapnak ingyenesen tűzifát, ami nagyban segít a nélkülözést csökkenteni.
Ám akit nem lehet ellenőrizni – merthogy a falopó úgy indul el, hogy ne vegyék észre, éjszaka –, azt ezután sem lehet fülön csípni, magyarul aki ellopta, az ezután is ellopja a fát. Még a bírságot sem lehet rajtuk behajtani, semmi veszítenivalójuk nincs. Van még egy nagy elmaradás e téren, ez pedig az erdőőri szolgálat, amivel több éve mulasztásban áll az állam, pedig törvény írná elő.
Szerintem ez biztosan visszafogó tényező lenne. Van mezőőr, polgárőr, rendőr, gátőr, természetvédelmi őr, mégis, illegálisan is fogy az erdő. Úgy vagyok vele, az ország egyik fele őrzi az értékeket, a másik fele meg elviszi, jelképesen persze – sorolta a gondokat az elnök.

– Egymás között elosztjuk az ellenőrzési vonalakat, nézzük azokat a veszélyeztetett területeket, amelyek a falvakhoz közel vannak, ahonnan a fát gyorsan haza lehet vinni, szóval mindent próbálunk. Még kamerát is állítunk a bejáró utakhoz, a kivágott fát megjelöljük festékkel, de hiába, viszik ki, vagy vágják ki az erdőből a fát, teljesen más, úttalan utakon és azt már nem tudjuk megfigyelni, az elkövetőt elkapni – tette hozzá.
– Még alig telt el a télből hosszabb időszak, máris tapasztaljuk a károkat, és ahogy szoktam mondani, lesz ez még rosszabb is – összegzett az elnök, hozzátéve, a letermelt véghasználati területeken igyekeztek eddig is, igyekeznek továbbra is gyűjtési lehetőséget biztosítani a helyieknek, hogy legyen némi tüzelőjük.

Tűzifához jutottak az érintett családok
Kunmadarason most jobb a helyzet, a falopások esetében, mint a korábbi években, amikor mászaszám vágták ki az erdőből a fát. Ez annak is köszönhető, hogy a polgárőrség és a két mezőőr is folyamatosan járőrözik a határban – mondja Vetró Ferenc, a polgárőrség vezetője. Csupán néhány tetten érésük volt eddig, de akkor is minimális mennyiségű fát találtak a tolvajoknál. Mivel az önkormányzat is osztott fát a rászorulóknak, a temetőt és az árkokat is most takarítják a gaztól, ágfáktól, s a kitermelt hulladékfát is haza lehet vinni, így kevesebb a falopás a határban, erdőkben. A polgárőrség részére egy tiszafüredi egyéni vállalkozó a napokban mintegy 50 mázsa erdei hulladékfát ajánlott fel, melyet a családsegítő szolgálattal közösen már ki is vittek 19 rászoruló családnak. Egy-egy család 3–3,5 mázsa fához jutott így hozzá – sorolja Vetró Ferenc.

Forrás: Szoljon