Nyomtatás
Találatok: 589
Nem csak a kilátót, az illetékesek száját is lezárták a kilátó ügyében

Meghatározatlan időre megtiltották a tavaly ősszel átadott Tihanyi Őrtorony, vagy Apáti-hegyi kilátó látogatását, de arról már nem beszélnek, hogy mi az oka a tilalomnak.
“A Bakonyerdő Zrt. felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy a tihanyi Őrtorony kilátó használatbavételi engedélyezési eljárása jelenleg folyamatban van. Egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kilátó látogatása  SZIGORÚAN TILOS! Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!” – fogalmaznak a március 14-re dátumozott felhívásban a kilátót építtető Bakonyerdő Zrt. honlapján.

Korábban a Balatontippen is többször foglalkoztam azzal, hogy a kilátó megépítésekor statikai problémák merültek fel, de különböző módosításokkal biztonságossá tették az építményt.
A november 2-án megtartott ünnepélyes avatáson szó nem volt arról, hogy nincs használatbavételi engedélye a 40 milliós költséggel megépített kilátónak – Tósoki Imre polgármester (balról), Fazekas Sándor miniszter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Korzenszky Richárd perjel és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója az áldással is erősített avatási ünnepségen.

Az előzményekre is alapozva bővebb információt szerettem volna kérni a hét elején elrendelt tilalom okáról.  Arra is kíváncsi lettem volna, hogy ha esetleg valamilyen veszélyhelyzet miatt rendelték el, tesznek-e valamit a tilalom betartatásáért.  Ugyancsak kíváncsi lettem volna arra is, hogy az esetleges tihanyi problémák miatt terveznek-e hasonló korlátozást a Bakonyerdő Zrt. által az elmúlt években építtetett hasonló szerkezetű kilátóknál.
A jobb oldalon lévő átlós tartók is utólag kerültek az építménybe, hogy stabilabbá tegyék a kilátót.
A szóbeszéd szerint egyébként nincs szó ilyen problémákról. Többen is tudni vélik, hogy a kilátó használatát egyes sajkodi ingatlantulajdonosok torpedózták meg, akiket zavar az új látványosság miatt kialakult nagy turistaforgalom. Tavaly októberben itt a Balatontippen is az alábbi fenyegetést fogalmazta meg egyikük: “Senkinek sem ajánlom hogy a Mályva utca felől közelítse meg a kilátót. A sajkodiak vérebeket tartanak amelyek elszabadulnak és csúnyán megmarják a gyerekeket és a nőket.”

A háromszintes kilátó lentről – az alsó szintje 3,5 méter, a második 7 méter, a harmadik 10,5 méter, a csúcsa pedig 16,5 méter magasan van az Apáti-hegy 216 méteres tetejéhez képest
Most állítólag nem vérebeket használtak, hanem bíróságon érték el, hogy semmisítsék meg a kilátó építési engedélyét. Hogy így van-e, jó lenne tudni, ahogy a többi kérdésre is válasz kellene. A cég több, az ügyben érintett dolgozóját megkerestem, de akit megtaláltam, az máshoz küldött, azok viszont nem voltak elérhetők. Végül a vezérigazgatói titkárságon azt a választ kaptam, hogy az állami tulajdonban lévő Bakonyerdő tulajdonosi jogainak gyakorlója – tudtommal a Földművelésügyi Miniszter – megtiltotta, hogy a honlapon írtaknál több információt adjanak.

Reméljük, nem tart örökké sem a szájzár, sem a kilátó lezárása. Addig itt van néhány fotó arról, hogy mit látnánk ilyenkor a kilátóról, ha felmehetnénk rá.