Nyakunkon a tavasz és egyre többeket csábít az erdő – nem csak sétára, kirándulásra, hanem gyűjtögetésre is.
Most épp a medvehagyma az aktuális, ám hamarosan jön a gomba és a gyógynövények sora. De mit és mennyit gyűjthetünk az erdőkben? S legfőképpen: hol? Utóbbi kérdés lényeges szempont lehet, mert gyűjtési céllal, engedély nélkül csak az állami erdőket kereshetjük fel, a magánerdőkbe már a belépés is engedélyhez kötött.

– Az állami erdőkben sem lehet mindent gyűjteni, csak gombát, gyógynövényt és gyümölcsöt szabad – bocsátotta előre Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. zalakarosi kerületvezető erdésze. – Ami ezen kategóriákon kívül esik, az nem gyűjthető (így például a fenyőtoboz sem), magánerdőkben pedig egyáltalán nem lehet semmit sem összeszedni, hacsak nem rendelkezünk az erdőtulajdonos engedélyével. Hogy hol magán és hol állami az erdő, azt a NÉBIH honlapján, egy térkép segítségével tudjuk megállapítani, ezen szépen jelölve van a kétféle erdőtulajdon.

Gál Sándor azt is jelezte, az állami erdőkben is vannak mennyiségi korlátok. Gombából, gyümölcsből és gyógynövényből is a napi szükségletnek megfelelő, maximum 2 kilogramm vihető haza személyenként, ennél több nem. Jó tudni, hogy ez sem árusítható. Ha valaki mégis a piacra szánja például a gombát, engedélyt kell kérnie. Ezen kívül a gombát saját fogyasztáshoz ajánlott megmutatni szakértőnek – árusításhoz pedig kötelező.

– A gyűjtőket az erdészet szakemberei ellenőrizhetik is – folytatta Gál Sándor. – Ugyanazokkal a jogosítványokkal rendelkezünk, amilyenekkel a rendőrség, tehát a felszólításunknak érdemes engedelmeskedni.
A kerületvezető erdésztől azt is megtudtuk, a most aktuális medvehagyma miatt sokan keresik fel az erdőket ilyentájt, de a gombaszezonban szinte ellepik az erdőket a gyűjtők. Főleg, ha jó a gombatermés – erre azonban mostanság nemigen volt példa.

Forrás: Zaol