Orvvadászok garázdálkodtak Somogyacsa és Bonnyapuszta környékén, hozták tudomásunkra a helyiek.

A siófoki rendőrkapitányság orvvadászat bűntette miatt rendelt el nyomozást.

Szoros együttműködés a rendőrséggel
A rendőrök fokozott ellenőrzést hajtanak végre az erdőterületeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítenek vadőrökkel, erdészekkel, mezőőrökkel. Az elmúlt időszakban a rendőrség tudomására jutott orvvadászat bűncselekmények számában csökkenést tapasztaltak.

A Somogyacsa–Bonnyapuszta környéki orvvadászattal kapcsolatban nincs érintettsége a SEFAG Zrt.-nek, közölte a társaság. – Jól szervezett, felszerelt, egységes, összetartó rendészeti, intézkedési jogokkal rendelkező szolgálati személyzettel vesszük fel a küzdelmet, a SEFAG Zrt.-nél 180-an végeznek ilyen tevékenységet – mondta Ihárosi Péter sajtószóvivő. – E mellett szoros együttműködést folytatunk a rendőrséggel, a vadászati hatósággal és a környezetünkben élőkkel, a lakossággal.

Csak az elkövetés módja finomodott?
A SEFAG Zrt.-nél öt év alatt csökkenő tendenciát lehet érzékelni, azonban az orvvadászat egy kifejezetten látens tevékenység, azaz megvan a lehetősége annak is, hogy csak az elkövetések módja finomodott.
Három csoportba oszthatóak az orvvadászat módszerei. Az elsőt ősinek is nevezhetnénk, ilyen például a hurkolás, illetve egyéb egyszerű módon történő elfogása a vadnak. Ez a tevékenység mindig volt, és minden bizonnyal lesz is, azonban a törvény rendkívül szigorúan bünteti. A társaságnál nem fordulhat elő „belső orvvadászat”, azaz amikor a saját alkalmazottak követik el az rapsickodás vétségét, mert az azonnali munkaviszony-megszüntetéssel jár. A harmadik eset az, amikor komoly technikai eszközökkel felszerelt, szervezetten működtetett orvvadászati tevékenységet fojtatnak a tilosban járók, terepjáróval, fegyverrel, esetenként éjjellátó berendezéssel. Csak nagyon szervezetten, felkészülten lehet ellene eredményesen fellépni.

A SEFAG Zrt.-nek együttműködési megállapodása van a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysággal a vadvédelemre is. Folyamatos az egymás naprakész tájékoztatása, kölcsönös oktatásokat, képzéseket tartanak. A SEFAG Zrt. oktatja a törvényi előírásokról, bizonylati rendről a rendőröket, és a rendőrség is tart oktatást az egyes esetek kezelésére, mint amilyen a jogosult önvédelem. Rendszeresek a közös járőrözések és szúrópróbaszerű ellenőrzések.

Forrás: Sonline