8x68 S kaliberHa egy lőszer felveszi a versenyt a .300 Weatherby Magnummal, az már tudhat valamit. A németek úgy gondolták, ringbe szállnak a világpiacért – a 8x68 S lett az eredménye.

Az amerikai magnum kaliberek térhódításának hatására a németek is kirukkoltak egy nagyteljesítményű lőszerrel, a 8x68 S kaliberrel. Teljesítménye megfelel a .300 Weatherby Magnumnak. Lapos röppályája nagy sebességének köszönhető, ami nagy energiával jár együtt. Európában, Afrikában az amerikai és ázsiai kontinensen minden nagytestű vadra eredményesen használható. Európában sok fegyvergyártó cég (Mauser, Heym, Sauer, Merkel, Browning, Blaser, stb.) csövezi ezzel a kaliberrel a fegyvereit. Lőszereket két gyártó, a német RWS és az osztrák Hirtenberger gyárt hozzá, de újabban a Brenneke is beszállt – igaz, egyelőre csak egy lövedéktípussal.


Brenneke TIG (Torpedo Ideal Geschoss)
12.8 g, 198 gr
A nikkelplatírozott acéllemez-köpenyes lövedéknél, a puha elülső ólommag csapszerűen kapcsolódik a hátsó antimon ólommaghoz. A vadtestbe való becsapódáskor hosszú lőcsatornát vág egyenletes energialeadás mellett. Lapockalövés esetén sok esetben nem üti át az erős vadtestet, ebből kifolyólag nincs vagy alig van vérzés. Lágylövésnél viszont a kemény lövedékköpenynek köszönhetően megfelelő lövedékhatás-expanzió nélkül hatol át a vadtesten. Az eredményes használat érdekében pontos célzott lövést kell leadni, amely szívet, a tüdő felső részét, szívkoszorúereket, nyakcsigolyát vagy gerincoszlopot kell, hogy találjon.
Csonttalálat esetén nagy roncsoló hatást fejt ki a gyengébb vad testén. A lövedék konstrukciójának köszönhető, hogy fedett terepen is eredményesen használhatjuk.
V0=900 m/s, E0=5184 J, OBT=185 m


RWS Kegelspitze KS (kúpos hegyű) 11.7 g, 185 gr

A KS lövedékeknél a kiváló célballisztikai jellemzők a lehető legkedvezőbb külballisztikai értékekkel párosulnak. A köpeny falvastagsága a lövedékfartól a lövedékcsúcsig csökken. Ez biztosítja a megfelelő egyenletes felgombásodást. Becsapódáskor az elülső rész gombaszerűen ellapul, de megmarad egy hatásos maradványtest. A lövedék hátsó részén horonykiképzés van, amely a köpenyt az ólommaghoz rögzíti. Ez biztosítja a maradványtest szilárdságát és a jobb mélységi hatás elérését. A lövedék fő jellemzői: szabályozott expanzió és biztos kimeneteli nyílás. A vad viszonylag nagy távolságról leadott jó kamralövés esetén a becsapódást követően általában helyben marad. A KS lövedék minden vadászati helyzetben kiválóan alkalmas, roncsolóhatása nem számottevő. A lövedék a nagy és gyors energialeadás ellenére nem fejt ki brutális hatást a vad testére. A KS lövedék hosszú vezető része, a jó konstrukció kiváló lőpontosságot biztosít.
V0=990 m/s, E0=5734 J, OBT=202 m


Brenneke TOG (Torpedo Optimal Geschoss) 14.2 g, 220 gr

A német Brenneke cég 2003-ban mutatta be ezt az expanzív, nem széteső új lövedéktípust. A klasszikus Brenneke torpedóformát követi, de a lövedékköpeny teljesen új konstrukció. Az alsó része vastag falú, hogy megakadályozza a lövedék szétesését a vad testébe való becsapódáskor. A köpeny a lövedékorr felé fokozatosan vékonyodik. A lövedékköpenybe antimonnal keményített ólommagot öntenek. A speciális öntési eljárás eredményeként a lövedékcsúcs közelében egy széles ólom körgyűrű veszi körbe az ólommagot. A vadtestbe való becsapódás után az ólomgyűrűnek köszönhetően az expanzió megáll, és a lövedékorr az eredeti méret kétszeresére gombásodik fel. Az eredeti lövedéktömeg 90%-át megtartó maradványtest még akkora sebességgel és energiával rendelkezik, hogy az erős vadtestet is képes átütni .A gyártó kifejezetten erős, nagytestű vadfélékre ajánlja. A torpedóforma kiváló lőpontosságot biztosít a TOG-lövedéknek.
V0=875 m/s, E0=5455 J, OBT=180 m


RWS Kegelspitze KS (kúpos hegyű) 14.5 g, 224 gr

Szerkezetileg mindenben megegyezik a 11.7 grammos lövedékkel, ám amíg a kisebb súlyút inkább közepes testű vadfélékre ajánlják, addig a 14.5-öst kizárólag nagytestű vadfélékre használjuk
V0=870 m/s, E0=5489 J, OBT=178 m
Kép: rws_kegelsp


RWS HMK=H-Mantel-Kupferhohlspitze 12.1 g, 190 gr
rws lövedékA speciális, krómplatírozott rézsapkával lezárt kiváló teljesítményű, üreges hegyű lövedéket 1930-ban mutatta be a Deutsche Waffen und Munitionsfabrik. Speciális szerkezetű, kiváló ölőerejű lövedék. A köpeny közepén erős körhorony van kialakítva, amely metszetben egy „H” betű összekötő szárára hasonlít. A köpeny hátsó része vastagabb, mint az elülső. A lövedék alsó részébe a H-vájattól lefelé kemény ötvözött ólombetét, az orr-részben lágy puha ólommag található. A vad testébe való behatolás után az első rész a H-vájatig robbanásszerűen szilánkokra esik szét. A hátsó maradványtest mélyen behatol a testüregbe, és a vad testét sok esetben át is üti. Pontos lövés leadása után még a nagytestű vadnál is sokkszerű bénulást okoz. Mintha villámcsapás érné a vadat, úgy öl. Csak nyílt terepen használjuk, mert bármilyen akadály kerül a lövedék útjába, a legkisebb ág, kukorica vagy levél, szétfröccsen, mintha söréttel lőttünk volna a vadra. Ha ezt a tényt figyelembe vesszük, nem érhet minket csalódás. A lövedék röppályája igen lapos, energiája még nagy lőtávon is kitűnő.
V0=970 m/s, E0=5692 J, OBT=199 m


Blaser CDP (Controlled Deformation Process) 12.7 g, 196 gr
Svájci SM-AG fejlesztésű kétrészes, puha ólomhegyű expanzív lövedék. A lövedéket egy „V” alakú vastag tombakelválasztó gát osztja két részre. Becsapódás után a behorpasztott választógát zömítőként funkcionál, és hozzájárul, hogy az eredeti kalibernek a két és félszeresére gombásodjon fel a maradványtest. A kúpos lövedékorr kemény, hosszú ólommagja gombaformát felvéve expandálódik. A kontrollált expanziót a köpenyszáj belső oldalán kialakított nútok szabályozzák. Becsapódáskor a lövedék az energiáját fokozatosan adja le a vad testében. A nagykaliberű, nagytömegű és nagy keresztmetszetű maradványtest, erős csonttalálat esetén sem esik szét, hanem széles sebcsatornát vágva, sok esetben az erős vad testet is átüti. A CDP használatát erős elsősorban nagyvadak elejtésére ajálja a gyártó cég. A lövedék kőpontossága és átütőereje még 200 méter felett is kiváló.
V0=950 m/s, E0=5172 J, OBT=180 m


Norma Swift A-Frame 13 g, 200 gr
norma töltényAz egyik legjobb és legkiegyensúlyozottabb puha ólomhegyű, nem széteső szerkezetű nagyvadlövedék. A tombakköpenyű lövedéket középen egy vastag tombakgát két részre osztja. A gát megakadályozza a hátsó lövedék rész szétesését. A két különálló ólommag tömege eltér egymástól. A lövedék alsó részébe a nagyobb tömegű, míg a felső részbe a kisebb tömegű ólommag van beöntve. A köpenynek a falvastagsága a talptól felfelé fokozatosan vastagodik. A becsapódás után a vastag falnak köszönhetően az első rész a nagy sebesség mellett is folyamatos energiát ad le. Fokozatosan expandálva az eredeti kaliber kétszeresére gombásodik fel. A kétszeresére felgombásodott maradványtest széles sebcsatornát vág, áthatol az izomkötegeken, és még csonttalálat esetén is sok esetben átüti az erős vadtestet is. A lövedék ölőereje és stophatása kiváló. Csak erős testű vadra használjuk, mert a kistestű vadféléknél nem fejti ki az expanziós hatását, úgy átüti a vadtestet, mintha teljes köpenyű lövedéket használnánk. A lövedék lapos röppályája kiváló lőpontosságot biztosít. Fedett terepen is használható.
V0=900 m/s, E0=5267 J, OBT=185 m


Forrás: Élményvadász Magazin
Az összeállítást készítette: Nagy Gábor
Kép: Schlotter Péter