Nyomtatás
Találatok: 192
trofeaszemle zalaZala vármegyében az elmúlt évhez képest a vadászati hatóság tovább emelte a gímszarvasra előírt elejtési irányszámokat, mivel a vadászatra jogosultak által benyújtott jelentések alapján tovább emelkedett a vadlétszám.


Mint azt Lázár Attilától, a Zala vármegyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézőjétől megtudtuk, a 2023-2024. vadászati évben 2457 bikát, 3767 tehenet és ünőt, valamint 2963 borjút, összesen 9187 gímszarvast kell elejteniük a Zala vármegyei vadászatra jogosultaknak, szemben az előző vadászati év 8133 példányával.

Az éves vadgazdálkodási tervekben rögzített lehetőségek és kötelezettségek emelkedése miatt gímszarvasbikából is jelentősen többet lehetett elejteni az idei évben. Ez azt is jelenti, hogy a hatósági bírálaton is több trófeát mutatnak be.

Az október 31-ig elbírált 147 aranyérmes bikából 12 olyan esett, amelyek pontszáma meghaladta a 230 CIC-pontot – közölte Lázár Attila. Ezek a bikák kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek. A 12 kiemelkedő bikából a legnagyobb trófeatömegű (14,51 kg) a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fenékpusztai vadászterületén került terítékre. Ez a trófea kapta idén a legnagyobb pontszámot (252,22 CIC-pont) Zalában. A szeptember-októberi hatósági trófeabírálaton bemutatott 1448 gímszarvastrófeából 12-13 kilogramm között 16, 13-14 kilogramm között 2, 14 kilogramm felett pedig további 2 trófea volt, ezek alapján kijelenthető, hogy a zalai gímszarvas minősége még mindig kitűnő.

Lázár Attila hozzátette: vadgazdálkodóktól kapott visszajelzések alapján az idei szarvasbőgés intenzitása nagyon hullámzó volt. Augusztus közepén néhol erős bőgést jeleztek, majd sokáig hallgattak a bikák, vagy csak a késő esti, éjszakai órákban kezdődött az intenzív bőgés. Ez megnehezítette a kísérővadászok dolgát, de összességében időarányosan annyi gímbika esett, mint a tavalyi évben ilyenkor.

A szakember szerint, mivel nem tudni pontosan, hogy mennyi gímszarvas él a vármegyében, így a létszám emelkedésének a mértéke sem állapítható meg precízen. Azonban úgy tűnik, hogy az eddigi elejtések nem fordították meg az emelkedés trendjét, tehát növelni szükséges a hasznosítás számait.

Forrás: Nimród