Nyomtatás
Találatok: 2543
különleges őzKülönleges őz került terítékre a tunyogmatolcsi székhelyű Szamosközi Vadásztársaság géberjéni területrészén.
A hivatásos vadászok már évek óta megfigyeltek egy „kivételes” őzet, mely egyaránt viselte az őzbakra és sutára jellemző fajtajegyeket.

Az idei év tavaszán Ványi István – a vadásztársaság vadászmestere – pillantotta meg először ezt az állatot, s rögtön megállapította, hogy rendkívüli trófeát visel magán. Hosszas szervezés valamint egyeztetés után született meg a döntés, a vadat el kell ejteni. Kurucz Zoltán lett a szerencsés kiválasztott nyírbátori sportvadász, aki április 19-én az esti órákban jelentkezett a vadászatra. Az esti cserkelés még nem vezetett eredményre, de másnap hajnalban sikerült megpillantani, s egy szép lövéssel terítékre hozni a különleges állatot. Ekkor, közvetlen közelről szemlélve derült ki igazán, hogy az állatvilág milyen különleges és egyedi példánya került terítékre.

Az őz mindkét nemre jellemző külső- és belső jellegeket is viselt. „Vizeletét suta módjára ürítette, de agancsot ugyancsak hordott, mégpedig nem akármilyet.”- mondták el a vadászok. Az elejtett őz agancsa szinte példa nélküli, sőt a vadászberkekben igen jártas szakemberek sem láttak még ilyet. A test feltörése után derült csak ki, hogy az állatnak elcsökevényesedett méhe, illetve heréi is voltak. Kurucz Zoltánnak, a sikerrel járó vadász szobájának falán méltó helyre fog kerülni majd az elejtett vad preparátuma, megőrizve ezzel az utókornak a természet által megalkotott különleges, de mégis egyedi teremtmény emlékét.

Forrás: SZON