November 5-én tartotta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. immár hagyománnyá vált trófeaszemléjét az Óbiródi Vadászháznál. Az eredményekről Gőbölös Péter vezérigazgatót kérdeztük.

– Hány agancsot láthattak az érdeklődők a trófeaszemlén?

– A barcogásban a trófeaszemléig közel 90 darab elejtett bika agancsai közül 65 darab trófeát tudtunk kiállítani, a többit már elvitték a vendégeink. Ezek hazánk mellett sok más országba is elkerülnek majd, például Szlovákiába, Ausztriába, Németországba, Svájcba, Olaszországba, az Amerikai Egyesült Államokba, Bahreinbe, stb. Úgy is mondhatjuk, hogy öregbítik Magyarország, a tolnai vadregényes táj és a Gyulaj Zrt. kiváló vadászterületeinek hírét.

Természetesen ez még csak egy részeredmény, hiszen a dámbikák vadásztatása a barcogás befejeztével is folyik tovább. Reményeink szerint még ebben az idényben további nagy bikák elejtése várható Gyulajon.

– Milyen volt az érmes agancsok aránya?

– A gyulaji vadászterületünkön 66 százalék volt az érmes bikák aránya, ebből 30 százalék arany-, 18 ezüst- és 18 százalék bronzérmes volt. Meg kell említsem, hogy nagy számban érkeztek vendégek, kisebb agancstömegű bikák vadászatára is.

A kisszékelyi vadászterületünk kisebb terítékének érmes aránya 90 százalékos. Ebből 22 százalék arany-, 12 ezüst- és 56 százalék bronzérmes. Itt az átlag agancstömeg 4,05 kilogramm volt.

– Melyik agancs volt a legnagyobb?

Gyulajon az idei legnagyobb agancstömeg 5,26 kilogramm volt. Négy bikánk ért el 200 fölötti pontszámot; az eddigi legmagasabb 215, 85 nemzetközi pont volt. A részvénytársaságunknál idén eddig 4 bikánk 5 kilogramm feletti agancssúlyú, 25 bikánk pedig 4 kilogramm feletti lett.

– Hányan voltak a trófeaszemlén?

– A dám trófeaszemlénken mintegy 120-an voltak jelen, elsősorban szakemberek, vadászvendégek és érdeklődők. Ellátogatott a rendezvényre Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés elnöke, dr. Horváth Kálmán,Tolna megye kormánymegbízottja, továbbá más megyei, térségi és városi hivatali és önkormányzati vezetők is. Megtisztelte rendezvényünket jelenlétével és beszédével dr. Bitay Márton Örs államtitkár úr, továbbá Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár úr is. A szakmai műsort a kitűnő intonációjú Bakony Vadászkürt Egylet koncertjével és az Ariadné Consort (Miszla Art) fantasztikus kamarazenekari műsorával, majd solymászbemutatóval is színesítettük. A csodálatos őszi erdei színvilág és a zenei elegancia az Eszterházyak Európa híres évszázados Gyulaji vadászatainak záró hangulatát idézte meg.

Forrás: HuntingPress