Nyomtatás
Találatok: 3510
vaddisznó kan utánkeresésEgy nehéz terepen történt, vaddisznó kan utánkeresési jelentése.
Utánkeresést végző kutya neve: Tüske

Fajtája, neme: Erdélyi kopó, 18 hónapos szuka

Vezető neve: Kerekes Gábor

Sebzett vad (faj, nem): vaddisznó, kan

Rálövés időpontja: 2009. december 02., 21 óra

Kaliber: 30.06

Lövedéktípus: silvertip

Vad viselkedése: A közelről leadott kapáslövésre (kb. 35 m) a disznó elugrott.

Talált lőjelek: A rálövés helyén nem volt értékelhető lőjel. A lövedék egy hüvelykujjnyi ágat letört a testbe csapódás előtt kb. félúton. A rálövéstől távolabb, 30-50 méternél előbb csak kenést találtam, majd elcseppent vért is.

Keresés kezdete: 07.40

Időjárás: enyhe téli reggel, hó és csapadék nélkül

A vezetékmunka hossza: 1800 méter

A hajsza hossza: nem volt hajsza

A keresés rövid leírása:
A csapára tétel után a kopó határozottan elindult a sűrű irányába. Eleinte csak kenést találtam, majd elcseppent vért is. A terep nehéznek bizonyult, hisz váltakozott a kétujjnyi sűrű (nagyon sűrű) sarj a vízben álló náddal. A csapa kidolgozásával a kontroll vér mennyisége csökkent. A haladásunk akadályoztatott volt a sűrűben, míg a nádban a szó szerint a vízben jártunk, itt már csak néha-néha találtam kenést. Egy helyen több sebágy és nyomkeresztezés volt kis területen. Ennek kidolgozása nehezen ment. Miután közös erővel megtaláltuk a kiváltó nyomot, olyan sűrű részbe értünk, hogy jobbnak láttam lecsatolni a kutyát. A kopó elindult határozottan egy irányban, eltűnt a szemem elől, majd visszatért mellém. Ezt többször is megismételte, de közben egy irányba haladtunk. Nem tudtam mire vélni a kutyám ilyen viselkedését. Közben a kontroll vér már régen elfogyott és félcsizmaszár vízben-nádban mentünk. Már azon gondolkodtam, hogy fel kellene adni a keresést, amikor a kutya kb. 100-150 méterrel előttünk öblös hangon ugatni kezdett. Először mintha kissé félénken, majd felbátorodva. Abban biztos voltam, hogy egy helyben állnak, de nem tudtam, hogy mi lehet a disznóval. Jó széllel közelítettem meg az állítás helyét. A vadkan már kimúlva feküdt, de még melegen. A lövés hátracsúszva hatolt be a testbe ferdén a gerinc alatt és a beleket érte.

Komoly munkát jelentett az elejtett vaddisznót olyan helyre kihúzni, ahol gépjárművel már meg lehetett közelíteni.

A megtalált vad súlya:

Trófea: kg/ cm -14 cm

Érdekesség: Tüske kopómnak ez volt az első olyan utánkeresése, ahol a vad kimúlva feküdt a csapa végén. Jóleső érzés volt hallani, hogy dermedtre csahol a munka végén. Ugyanakkor a keresés vége felé többször visszajött hozzám – ezek szerint – a helyes irányból, de biztos, hogy nem a vadtól, mintegy bemutatva a vadhoz vezetés szabadon értelmezett változatát.