Nyomtatás
Találatok: 1405
kutya világkiállításHetven országból végül tizennyolcezer kutyát neveztek be gazdáik a Budapesten csütörtökön kezdődő Kutya Világkiállításra; legnagyobb számban amerikai staffordshire terrierek, cane corsók és golden retrieverek érkeznek.

World Dog Show Világkiállítás Budapesten. Sok évtized után ismét Magyarországon az a rendezvény, amelyet világ szerte állatszeretők milliói kísérnek majd figyelemmel! A világ első számú nemzetközi kutyás szervezete, az FCI több pályázó közül a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét választotta ki és ítélte részére a Kutya Világkiállítás lebonyolításának jogát. Több mint 20 000 kutyával, számos szervezett programmal, kapcsolódó rendezvényekkel várunk minden kedves érdeklődőt, állatbarátot.
A Hungexpo kiállítási központ és a gödöllői királyi kastély ad helyet május 16-a és 19-e között a kutyás világ legnagyobb éves rendezvényének, a világkiállításnak, amelyet legelső alkalommal, 1971-ben szintén Budapesten rendeztek meg - tájékoztatta az MTI-t kedden az eseményt szervező Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE).

Csütörtökön a terrierek, tacskók, spitzek és ősi típusú kutyák versenyével kezdődik az esemény, pénteken a pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák következnek, szombaton a kopók és rokonfajtáik, a vizslák, társasági kutyák versenyeznek, vasárnap pedig a juhász- és pásztorkutyák, retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák és agarak bemutatójával zárul a program.
A szervezők mind a négy nap folyamán változatos programokkal, kísérőrendezvényekkel, szórakoztató kutyás programokkal, agility- és flyballbajnoksággal, interaktív tájékoztató előadásokkal várják a látogatókat. Mindvégig kiemelt szerepet kap az állatvédelem, állategészségügy és a felelős állattartás. A G-pavilon díszringje számos kutyaiskola és bemutatócsoport látványos műsorának ad otthont, valamint ugyanitt hétköznap 15 órától, hétvégén pedig 14.30-kor kezdődik a győztes kutyák kategóriánkénti felvonulása, a Best in Show.

Az F-pavilon kisszínpadán ismeretterjesztő előadások és vetélkedők lesznek, valamint a világ minden részéről érkező több mint 100 cég is itt mutatja be új kutyás termékeit. A programhoz kapcsolódva megtartják még a terrieresek legnagyobb kiállítását, az agarasok Európa-kiállítását, a legjobb fiatal kanok és szukák Eurosighthound versenyét és a Magyar Kutyafajták Világkupáját is. Gödöllőn kerül megrendezésre többek között az engedelmességet és figyelmet követelő kutyás sport nagy megmérettetése, az Obedience Világbajnokság is.

A 16-os és 17-es pavilonban szombaton és vasárnap Nemzetközi Macskakiállítás lesz, valamint egyéb házi kedvencek bemutatójára kerül sor.A fajtacsoportok szerint négy napra szétbontott kiállítás során több mint 350 nemzetközileg elismert kutyafajta vonul fel, amelyek közül Magyarországon számos egyáltalán nem vagy csak kevésbé ismert.

A belgiumi székhelyű Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) a világ legnagyobb kutyás szervezete, amely a fajtatiszta kutyák tenyésztőinek és a sportkutyásoknak nyújt nemzetközi rendszert mind az öt kontinensen 86 tagországa közreműködésével. A világszervezet évente megrendezi Kutya Világkiállítását, amelynek rendezési jogát 2013-ban a magyarországi tagszervezet, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) nyerte meg. Budapest utoljára 1996-ban adott otthont a világ kutyásainak.

Állatvédelmi programok a Kutya Világkiállításon
Családi programokkal és nemzetközi állatvédelmi konferenciával hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Rex Kutyaotthon Alapítvány a Kutya Világkiállítás helyszínein május 16. és 19. között. A Hungexpo területén az alapítvány állatvédelmi standjain folyamatos programokkal várják az ebtartókat és a leendő gazdikat: hétköznapokon az iskoláscsoportokat vetélkedők, a magyar kutyafajták jobb megismerését szolgáló kvízjátékok és állatvédelmi totók szórakoztatják. Az érdeklődők a hétvégén akadályversenyen vehetnek részt, amelyen a felelős állattartás aranyszabályaival ismerkedhetnek meg - közölte a Rex Alapítvány.
A Best in Show-ringben a Legyen Ön is kutyaokos! című játékos vetélkedőn "kutyás tudásukat" mérhetik össze a látogatók, bemutatkoznak a Rextanoda nevű állatszigeti kutyaiskola tanítványai és gazdára váró menhelyi állatok is. A bemutatók után a közönség személyesen is megismerkedhet örökbefogadható kutyákkal, valamint a Rex Állatsziget tevékenységével és programjaival.

Szombaton a gödöllői polgármesteri hivatalban nemzetközi állatvédelmi konferenciát rendeznek, amelynek fő témája a kóbor kutyák kezelésének modern tematikus áttekintése, illetve a velük kapcsolatos teendők elméleti és gyakorlati bemutatása. A neves hazai és külföldi előadók részvételével zajló tréning átfogó képet ad a bajba jutott kutyákkal kapcsolatos teendőkről a befogástól az örökbeadásig.

Az egynapos képzésre főként állatvédőket, állatorvosokat és gyepmestereket várnak, de az előadások zöme minden kutyával foglalkozó ember számára hasznos információkat kínál. A kongresszusra Nagy-Britannia legnagyobb kutyavédelmi szervezete, a Dog's Trust, valamint egy kaliforniai állatrendőrség is delegál előadót. A Rex Alapítvány saját adatai szerint az elmúlt két évtizedben több mint 15 ezer állatot mentett meg, mintegy 10 ezer házikedvencnek talált gazdát, és diákok generációival ismertette meg a felelős állattartás alapjait.

Forrás: MTI