Nyomtatás
Találatok: 2738
Az ország területén, egy utánkeresést követően néhány nappal elpusztult egy Tacskókopó, az állatorvosi vizsgálat szerint Aujeszky kórban!

Az Aujeszky-betegség (álveszettség) egy sertés által terjesztett, herpeszvírus által okozott állatbetegség, mely az emlősállatok jelentős részét veszélyezteti. Emberre nem terjed át! Sertésekkel érintkező, nyers sertéshússal és belsőségekkel etetett kutyák és macskák veszélyeztetettek, náluk a betegség minden esetben halálos.
A betegségen átesett sertések vírushordozóvá válnak, általuk terjed át a betegség más fajokra. Nem csak a húsuk, hanem az élő sertések minden testváladéka fertőzött lehet, a vizelet és a nyál is. Közvetlen érintkezés, húsevők számára a nyers sertéshús és a vágóhídi hulladékok fogyasztása a legfőbb fertőződési forrás. A vírust az alapos főzés elpusztítja. A sertések által másodlagosan megbetegített húsevő állatok csak csekély mennyiségben ürítik a vírust, viszont esetleges harapás által tovább tudják adni a fertőzést.
Sertéseknél láz, levertség, mozgáskoordinációs zavarok, elfekvés, evezésszerű mozdulatok, hátsó lábakon ülés jellemző. A fertőződött fiatal malacok közel száz százaléka elpusztul, ez az idős sertéseknél 1-2 százalék.

Kutyáknál és macskáknál a lappangási idő 3-6 nap. Főbb tünetei megegyeznek a veszettséggel, az agresszív fázist leszámítva. A betegség a központi idegrendszert támadja meg. Bágyadtság, láz a kezdő tünet, amit nyugtalanság, izgatottság, igen erős vakaródzás követnek. A vakaródzás a nyílt húsig folytatódhat. Ezt követi a veszettséghez hasonlóan a nyálzás, kóborlás, görcsök, majd 1-2 nap alatt az állat elpusztulása agy- és gerincvelő gyulladás következtében.

Kérnénk minden kutya tulajdonost, hogy megfelelő körültekintéssel járjanak el az esetleges utánkereséseknél, vaddisznóhajtásoknál,

illetve fokozott figyelemmel tartsák be az állat-egészségügyi előírásokat.

Forrás: Borsodi Vadász