oszi erdoZala kincse az erdő címmel rendezik meg szombaton az ötödik erdésznapot a csácsi arborétumban.

A programról tegnap tartott sajtótájékoztatót Vissi Géza, az Országos Erdészeti Egyesület városi csoportjának titkára. Elhangzott: az eseményt azzal a céllal rendezik meg, hogy árnyalják az erdőgazdálkodásról a társadalomban kialakult egyoldalú képet. Az erdészek munkájából a legtöbben csak a fakitermelést veszik észre, a kevésbé látványos erdőnevelést nem. Nem sokan tudják, hogy évek óta kevesebb az erdőkből kitermelt fa, mint a növekmény, vagy, hogy a honi erdők által megkötött széndioxid mennyisége egyezik az autók által kibocsátottal.

A szombaton 10.30-kor kezdődő program során vezetett túrák indulnak, fellép a Zala Zenekar, 15 órától pedig fadöntést is láthatunk, egy közel kéttonnás bükk főszereplésével.

A fadöntés műveletét szakember közvetíti, a közönség pedig biztonságos távolból, a szemközti domboldalból figyelheti majd a fejleményeket.
De nem maradnak el az ilyenkor hagyományos programok, mint a történelmi évgyűrűk meghatározása, az erdei játszóház, a fákat érő környezeti hatások illusztrálása, valamint felvonulnak a hagyárosböröndi faművesek, és Harkály doktor is rendel ezen a napon. Újdonság lesz a Drón az erdő felett című bemutató, amiből kitűnik, hogy a beprogramozott légi szerkezet milyen sok információt képes begyűjteni a fákról, amelyek felett elrepül.

Forrás: Zaol