szabó lászló A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is méltó módon készült a Föld Napja (április 22.) megünneplésére. A szervezők szerint az alaptematikát az Erdők éve (pontosabban az Erdők Nemzetközi Éve) adja, az ENSZ ajánlása alapján. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége ( EAZA) kampányában pedig az emberszabásúak a főszereplők.

Az idei Föld Fesztivál programsorozatot Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nyitotta meg. A műsort a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat „hangosította”, az édesítésről pedig a www.torta.hu gondoskodott a Főkapu téren.

Országos Erdészeti Egyesület a Föld Napján
Az OEE, mint az erdők legfőbb szakmai képviselője, szemléletes módon mutatja be az erdők hazai fontosságát, szerepét, a gazdálkodási módok változását és ennek jelentőségét. Az erdők szerepét a szabadidő eltöltésében, valamint az erdők állatvilágát, a vadászok szerepét az erdővédelemben, valamint az általános természetvédelmi feladataikat is.

Ebben az évben is az Erdészeti Erdei Iskolai Szakosztály működteti az egyesület bemutatóját.
A megnyitó napján Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója meglátogatta az OEE sátrát, ahol Szabó Lajos, az erdei iskolai szakosztály titkára és Zétényi Zoltán, a Közönségkapcsolatok szakosztály elnöke fogadta a vendégeket. A néhány perces látogatás alkalmat adott az erdészek és a természetvédők közötti véleménykülönbségek ecsetelésére, és a védett madarak vadászatával kapcsolatban kialakult polémia felvillantására.

Magyar Turizmus Zrt. a Földfesztiválon
Kirándulások és erdei iskola programok a hazai ökoturizmus gazdag kínálatában. A Magyar Turizmus Zrt üdülési ötletekkel, széles programajánlatokkal és turisztikai totóval várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tudáspróbák kicsiknek és nagyoknak
Madarat tolláról... a Duna-Ipoly Nemzeti Park madarainak bemutatása során madárhangok, tollak, lábak, csőrök, fészkek és odúk jelennek meg a közeli nemzeti park standján.
Lábnyomok az erdőben – erdei állatok lábnyomainak felismerése, játékos kézműves (lábműves) foglalkozások szerepelnek programjukban.
Kibújtak a bőrükből – erdei állatok szőrének felismerése is ott a feladatok sorában.

Erdőkerülő vetélkedő (csak április 18-22-ig!)
A világ erdei és élőviláguk. Játékos, állomáspontos vetélkedő a természetvédelem témakörében állatok megfigyelésével és zöld szervezetek részvételével, iskolai, óvodai csoportoknak és családoknak. A vetélkedőre előzetes jelentkezés nem szükséges, de szívesen veszik a szervezők óvodai, iskolai csoportok előzetes regisztrációját a 273-4989-es telefonszámon, munkanapokon 9-13 óra között. A csoportok kedvezményes, tanulmányi belépőjegyet válthatnak, a programon való részvétel díjtalan. A vetélkedőre április 18-22 között 10-15 óráig lehet nevezni, folyamatosan, a Főkapunál található sátorban. A csapatok menetlevelet és térképet kapnak, mellyel körbejárják az állomáspontokat, és megoldják a feladatokat.
A tíz állomásból álló sorozat egyik tagja az OEE sátra, ahol feladatlapot tölthetnek ki a versenyzők és megismerkedhetnek a növényevő és húsevő erdei állatok koponyáival, trófeáival. Évgyűrűt számlálhatnak és szembesülhetnek a fából készült sok-sok háztartási és egyéb eszközünkkel.
Ökocsiga környezettudatos erdészeti játszóház
Az Ökocsiga által működtetett standon természetes alapanyagokból készíthetnek állatfigurákat gyakorlott segítőkkel, vagy megvalósíthatják saját ötleteiket is a gyerekek. Ha megunta valaki a barkácsolást, játszhat kedvére a hagyományos fajátékokkal, kitölthet totót a magyar erdők növény- és állatvilágáról, megtapinthatja az erdő kincseit.

Ökotárs Alapítvány stand
A környezetvédelmi szemléletformálást felvállaló civil szervezet játékos formában megismerteti a hazai erdők fáit, illetve közös játékot, rajzolást hirdet az „Év fája” népszerűsítésére.
Amint erről már korábban beszámoltunk, az azonos elnevezéssel nem kis zűrzavart keltve az érdeklődők körében, hisz’ az Év fája elnevezés már 1996 óta foglalt az Országos Erdészeti Egyesület és a soproni egyetem együttes kampánya számára.
A Földfesztiválon csütörtökön megrendezik a Pedagógus Nyílt napot.

Forrás: ForestPress