medveA barnamedvék előjövetelével kezdődött meg a hagyományos Mackófesztivál február 2-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
A vasárnapig tartó, négynapos rendezvénysorozaton számos programmal várják az érdeklődőket, ráadásul a brummogva érkező 14 éven aluli gyermekeket díjmentesen engedik be a főbejáratnál.

Csütörtöktől vasárnapig, azaz február 2-től 5-ig tart a Mackófesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos programsorozat valamennyi napján „medvetélkedő”, méhészeti bemutató, a Barlangteremben pedig játszóház és kézműves programok várják az apróbb és nagyobb érdeklődőket. Csütörtökön 11 órakor a barnamedvék előjövetelére, pénteken 11 órakor pedig állatorvosi bemutatóra várták az óvodás és iskolás csoportokat. Szombaton és vasárnap pedig játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.  A Mackófesztivál ideje alatt a brummogva érkező 14 éven aluli gyermekek díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe. A Barlang étteremben kedvezményes „Buci maci menü” (erdeigyümölcs leves, mézes csirke, málnaszörp) várja a látogatókat.
Hosszú telet jósol a medveárnyék

– Medveárnyék vetült időjárási jövőképünkre, ugyanis meglátták az árnyékukat a barlangjukból előjövő barnamedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hagyományos népi időjóslás szerint ez arra utal, hogy a tél még hosszan elhúzódik. A medveárnyék észlelés egyben a vasárnapig tartó Mackófesztivál nyitóeseménye is volt.

Több száz óvodás és iskolás, valamint rengeteg forgatócsoport és fotós várta a barnamedvék előjövetelét a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A nagy érdeklődés fő oka a február másodikához és a medvékhez kötődő időjós néphagyomány, amelyről évek óta kiemelten emlékeznek meg a városligeti intézményben.
A népi időjóslásban általában egy-egy jeles nap (pl. Medárd, vagy a Luca-naptár napjai) időjárása alapján igyekeztek megjósolni egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását. Az ilyen napok egyike február másodika, amely vallási okokból eleve jeles napnak számított, mivel ekkorra esik a karácsonyt negyven nappal követő Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is. A hagyomány ezt a napot egyúttal a medvékkel is összekapcsolja abból a népi megfigyelésből kiindulva, hogy a télen kevésbé aktív barnamedvék nagyjából ekkortájt kezdtek ismét mozgolódni az erdőkben. Így alakult ki az a vélekedés, hogy ha az ezen a napon előjövő medve meglátja az árnyékát (vagyis napos idő van), akkor a tél még sokáig tart, ha azonban az állat árnyéka nemigen látszik (borult idő esetén), akkor már nem kell sokat várni a tavaszias idő beköszöntéig.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a mai napon elvégzett medveárnyék észlelés szerint a három barnamedve, Vali, Nóra és Defoe a szikrázó napsütésben meglátta az árnyékát, így a népi megfigyelések alapján arra kell számítanunk, hogy a tél még hosszan el fog húzódni. Izgalmas kérdés, hogy vajon mennyiben hagyatkozhatunk a népi időjóslásra. A modern meteorológiának természetesen sokkal kifinomultabb módszerei vannak, mint a régi idők emberének. Ugyanakkor a hosszú távú előrejelzésekben még ma is sok a bizonytalanság, és a meteorológusok is az elmúlt évtizedek mérései átlagaiból kénytelenek kiindulni. A régi idők emberei ugyan nem mérték és nem jegyezték tudományos pontossággal az időjárás alakulását, de az egymást követő nemzedékek időjárási tapasztalatai nyomán a népi időjóslás is hosszabb időszak megfigyelésein alapul.
A medveárnyék észlelés volt egyébként a nyitóeseménye a Mackófesztivál nevű négynapos, vasárnapig tartó rendezvénysorozatnak.

A medvék előjövetele
Az állatkerti barnamedvék február 2-án 11 órakor jönnek majd elő a barlangból. Ekkor lehet majd megfigyelni, hogy meglátják-e az árnyékukat, vagy nem. Ennek az a jelentősége, hogy a népi hagyományok szerint ebből messzemenő következtetéseket lehet levonni azzal kapcsolatban, hogy miként alakul az időjárás a tél hátralévő részében.

Forrás: ForestPress