vadludak30 ezerre emelkedett a vadludak száma a tatai Öreg-tavon!
A legfrissebb adatok alapján mintegy 30 ezer vadlúd gyűlt össze a tatai Öreg-tavon.  
A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.
A ma reggeli számláláskor 29 ezer vadludat számoltak a megyei természetvédők, a lúdtömegben felbukkant a fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is.

10 ezer vadlúd pihen a szintén a Tatai Tavak Ramsari Területhez tartozó Ferencmajori halastavak területén is. Mivel nagy az átmozgás a két terület között szinte biztosan megdől a rekord, ami a vadludak számát illeti a hétvégén megrendezésre kerülő XII. Tatai Vadlúd Sokadalmon.
Ekkora madártömeg esetén már a reggeli kihúzás is fantasztikus látványosságot ígér: aki látott vagy hallott valaha is ekkora vadlúdtömeget egyszerre feldübörögni, az sosem felejti el az élményt. Ezzel és a vadludak délutáni, szintén látványosnak ígérkező behúzásával, valamint a két időpont között számtalan színes programmal vár mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom.

Az idei rendezvény díszvendége lesz az idén 35 éves fennállását ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
A rendezvény területén folyamatosan megtekinthető egész napos fotókiállítás is várja a látogatókat. A Vidd haza Tatát! című tárlat a természet és a kultúra csodálatos találkozását mutatja be.
A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen. Telegdi Ágnes írónő, a z Ó, azok a csodálatos állatok könyvsorozat szerzője a helyszínen dedikálja is a műveit. Az írónő a saját fotóiból összeállított Csodálatos madarak falinaptárral is jelentkezik.

Lesz teleszkópos madármegfigyelés és madárgyűrűzés, játszóház, az önkéntes sátorban pedig az önkéntességgel kapcsolatos tudnivalókról, információkról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
A vadludak tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő fesztivál november 24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.
A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes.
Részletes program: www.vadludsokadalom.hu

Forrás: ForestPress