2017-ben immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg országos fakitermelő bajnokságát a STIHL.
 
 
A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatának célja kezdettől fogva az volt, hogy felhívja a figyelmet az erdei munka biztonságának növelésére, valamint ösztönözze a munkavédelmi eszközök széles körben történő használatát. A versenysorozat regionális szinten kezdődik, majd egy országos döntőn mérik össze ügyességüket az ország legjobbjai, akik elsősorban az aktív fakitermelők közül kerülnek ki, de rendre részt vesznek a megmérettetéseken a katasztrófavédelem hivatásos állományának tagjai is. Nevezési feltételként határozták meg a szervezők, hogy a négyfős csapatok minden résztvevője érvényes motorfűrész kezelői igazolvánnyal rendelkezzen.


 
A feladatok elvégzése során nem elsősorban az idő és a precizitás a lényeg, sokkal inkább a biztonságos munkavégzés az, ami számít. A STIHL szerint ebben a legnagyobb felelőssége a munkaadóknak, megbízóknak és természetesen a munkaeszközök gyártójának van, a favágóknak pedig be kell tartaniuk a baleset-megelőzési szabályokat és rendeltetésszerűen kell használniuk a védőfelszereléseiket. Éppen ezért, mint mindig, most is az lesz a legfőbb cél, hogy a szakavatott versenybírók felhívják a figyelmet a hibákra.


 
A fa kidöntésén kívül minden, a fakitermelés gyakorlatában előforduló munkaműveletet versenykörülmények között hajtják végre a résztvevők, így idén is összemérhetik a a tudásukat választékolásban, gallyazásban, darabolásban, fejszével történő hasításban és a faanyag elrakodásában. Annak érdekében pedig, hogy a bírók meg tudják ítélni, ki mennyire ura a saját motorfűrészének, olyan versenyszámokban megmérethetik magukat, mint például a precíziós vágás vagy a lánccsere.


 
Az augusztusig lezajló regionális fakitermelő versenysorozat első fordulója április 22-én zajlott le Gyulán, az országos döntőre pedig 2017. szeptember 2-án, Soponyán kerül sor. A versenynaptárról és a további helyszínekről tájékozódjon a STIHL weboldalán.
 
http://www.stihl.hu/stihl-orszagos-fakitermel-bajnoksag.aspx