Harmadfokon, jogerősen mentették fel azt a Tolna megyei vadászt, aki vendéglőjében egy medvebőrt tett közszemlére. Egy NAV-os ellenőrzés során indult ellene eljárás természetkárosítás miatt annak ellenére, hogy a férfi papírokkal tudta igazolni, hogy a medvét a jogszabályokat betartva hozta terítékre Szlovákiában.


A vadászatra két évvel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzése előtt került sor, amely során a NAV-osok azt rótták fel Strubel Imrének, hogy nem kért engedélyt a trófea behozatalára. A férfit első fokon felmentettek, ám másodfokon bűnösnek találták. Az egymással ellentétes ítéletek következtében az ügyet a Pécsi Ítélőtábla tárgyalta harmadfokon.

Káli Katalin, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze a tárgyalás során elmondta:

– Cselekménye rendkívül csekély fokban veszélyes a társadalomra. Ezt megfelelően tükrözi a vele szemben kiszabott intézkedés, a megrovás. Ezért indítványozom, hogy a tisztelt ítélőtábla a másodfokú bíróság ezen döntését hagyja helyben.

Strubel Imre az ítéletmeghozatal előtt, az utolsó szó jogán arra kérte a bíróságot, hogy az elkobzott medvebőrt visszakaphassa:

– Megrovásban részesítettek, ezt el is fogadom, de azt, hogy még a medvét is elveszik, az egy kicsit már bántó dolog, mert úgy érzem, hogy az már halmazati büntetés, vagy nem tudom. Hát három, egy valamiért háromszor büntetnek? A Ludas Matyi csinált ilyet.

Az ítélőtábla az érintettek meghallgatása után végül jogerősen felmentette a medvevadászt:

– Világosan látható, hogy a hatóságok sem tudják teljesen pontosan értelmezni a vonatkozó jogi normákat. Akkor azt gondolom, hogy az egyszerű, nem ebben a jogban járatos embernek nem róható fel, hogyha nincs tisztában az ilyen igazgatási normák természetével.

A vadász az ítélet szerint vissza fogja kapni a trófeát, amely jelenleg egy múzeumban van elhelyezve.

Forrás: Vadászlap